Слуховете за фалит на ПИБ – силно преувеличени

3
186
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

3|

5918
|15.05.2008

Слуховете за фалит на ПИБ – силно преувеличени

Банката нямала никакъв проблем да изплаща задълженията си по
депозитите; имало дори заинтересовани големи банки, искащи да купят ПИБ.

Българска народна банка няма никакви притеснения по отношения ликвидността и платежоспособноста на ТБ „Първа инвестиционна банка“ АД, заяви Румен Симеонов, подуправител на финансовата институция. От надзорна гледна точка банката нито има наложени санкции досега, нито има отклонение от регулацията.

Същата информация потвърждава пред DarikFinance.bg и Мая Георгиева, изпълнителният директор на ПИБ, по повод зачестилите слухове, че банката е в ликвидна криза и e пред фалит.
ТБ Първа Инвестиционна Банка АД е високоликвидна и няма никакъв проблем да изплаща задълженията си по депозитите, успокоява клиентите Георгиева, но все пак уточни, че който се чувства несигурен, може да си изтегли парите.
Вчера са публикувани, включително и в Българска фондова борса, резултатите на банката за тримесечието, в сравнение и с другите банки, от където личало, че ТБ Първа инвестиционна банка АД е на печалба. Банката привлякла повече от 580 млн. лв. нови депозити, а ликвидността била над 23%, с капиталова адекватност близо 14%. Това е над международните старндарти и тези на БНБ. По отношение на достоверността на информациите, че към банката проявяват интерес големи международни инвеститори, стана ясно, че интерес има и то от страна на големи финансови институции.
Мощни инвестиционни банки като JP Morgan, Merriil Lynch и Morgan Stanley идвали със списък от големи инвестиционни проекти за България, които включват заинтересовани големи банки, искащи да купят ТБ Първа Ивестиционна Банка АД. Дали обаче това ще се случи, могат да кажат единствено мажоритарни акционери.