Диета при простатит и аденом на простатата

3
228
Добави коментар
biomall
biomall

Разрешени и забранени продукти при рак на простатата

Аденом на простатата е доброкачествено образувание, което се развива при мъжете от жлезистия епител на простатата. С течение на времето туморът притиска пикочния канал. Свиването на простатната част на уретрата води до нарушено уриниране. Правилното хранене при простатит и простатен аденом позволява да се намали изразеността на симптомите на заболяването. Първичната диагноза може да се установи въз основа на оплакванията на пациента, на историята на развитието на болестта, на данните от ректалното изследвате с пръст. По-нататъшните прегледи се провеждат с помощта на апаратура.

Лекарите подхождат индивидуално към избора на метода за лечение при всеки пациент. При наличие на незначителни признаци за нарушения в уринирането се провежда медикаментозна терапия с ефективни препарати. Ако симптомите на болестта прогресират, се използват различни неинвазивни процедури. При наличие на голямо образувание хирурзите предлагат на пациента операция, която е най-подходяща за него.

Каква е диетата при аденом на простатата?

Храненето при простатен аденом при мъжете се провежда според много фактори:

Характерът на заболяването; Формата и стадият, особеностите на протичането му; Състоянието на другите органи и системи.

Във всеки конкретен случай характерът на храненето се определя от лекуващия лекар и диетолог. Тъй като един от факторите, които провокират развитието на аденом, е наднорменото тегло, диетолозите препоръчват на пациентите балансирано, богато на витамини, микроелементи и фибри хранене. За намаляване обема на тъканта на жлезата трябва да се употребяват повече продукти, които съдържат полиненаситени киселини, цинк и селен.

В периода на обостряне трябва да се употребяват 25 мг. от тези микроелементи при норма 15 мг. Много селен се съдържа в морските продукти:

Скариди; Стриди; Морско зеле; Херинга; Скумрия; Сардини; Сьомга; Тон.

Сред растителната храна най-много тези микроелементи присъстват в бобовите култури, овеса и кашите от елда, слънчогледовите и тиквените семки, кореноплодните пащърнак и целина, гъбите. Тъй като селен се усвоява най-добре с витамин А, зеленчуците, кашите и рибата трябва да се употребяват с растителни масла: слънчогледово, тиквено, маслинено.

Незаменим компонент в хранителния режим при аденом са фибрите. Те предотвратяват запека, който може да провокира нарушено уриниране и застой на урината, намалява холестерола, подобрява работата на кръвоносната система. В режима на болния от простатен аденом трябва да има много сезонни зеленчуци и плодове.

Забранени продукти при проблеми с простатата

Диетата при аденом при мъжете предполага да се изключат продуктите, които увеличават натоварването върху пикочно-половата система. Диетолозите не препоръчват да се приготвят ястия от мазни сортове месо, с много подправки. При приготвянето на ястията не трябва да се използват люти подправки. На пациентите не се препоръчва да ядат пушено, заводски сосове и консерви, алкохол, газирано, силен чай и кафе.

В периода на медикаментозното лечение трябва да се избягва употребата на течности преди лягане, особено такива, които имат диуретични свойства (зелен чай, отвара от шипки). Трябва да се ограничи употребата на сол, която задържа в организма излишната вода и води до повишено артериално налягане, отоци и свиване на съдовете. Това предизвиква застой на кръвта в малкия таз и на урина в пикочния мехур.

Терапия при аденом на простатната жлеза

С помощта само на диета няма как да се излекува простатният аденом, но правилното хранене подобрява качеството на живот на мъжа. Немедикаментозно лечение се провежда от пациенти с незначителни симптоми и абсолютни противопоказания за операция. Тактиката на изчакване и наблюдение се изразява в успокояване, обучаване и динамично наблюдение на пациента и в препоръки за промяна начина му на живот.

На пациента се препоръчва да спазва следните препоръки:

Да използва по-малко течности преди сън; Да ходи по малка нужда задължително преди лягане; Да ограничи използването на диуретици, антихолинестеразни препарати вечерно време.

Около 85% от мъжете може да са под изчакване и наблюдение в продължение на година, 65% – в продължение на 5 години. Пациентите с лека симптоматика трябва да се наблюдават динамично. Предлага им се да променят начина си на живот преди започване на терапията или заедно с основното лечение.

Във връзка с прогресиращия характер на болестта медикаментозната терапия на симптомите ѝ се провежда дълго време, в някои случаи до живот.

Пациентите със симптоми на аденом на простатата при липса на задържане на урина трябва да започнат лекарствена терапия с алфа-аденоблокери.

На пациентите с обем на простатната жлеза 40 см³ и повече или с високи нива на простатен антиген допълнително се назначават инхибитори на 5-α-редуктаза. За да се избегне операция, те трябва да се приемат до края на живота. Инхибитори на инхибиторите на 5-α-редуктаза и α-блокатор се назначават на пациенти с умерени и тежки признаци на нарушения в уринирането, увеличение на простатата с повече от 40 см³ или високи нива на ПСА. Използването им може да доведе до предотвратяване прогресирането на заболяването в аспект на развитие на остро задържане на урина и необходимост от хирургично лечение.

Днес, имайки предвид липсата на доказателства, разнообразието от растителни суровини и трудността да се прецени дозировката на активното действащо вещество, лекарствените средства, които съдържат растителни екстракти, не се препоръчват за лечение на болни с рак на простатата. Това са препоръки от Европейската и Американската Урологични Асоциации.

Хирургично лечение при простатен аденом

Същността на всяка операция при аденом на простатната жлеза е да се премахне непроходимостта на ниво простатен отдел на уретрата. Пациентите с декомпесаторен стадий на болестта, при които симптомите са изразени, диетичното хранене е необходимо само за да не се влоши нарушеното изпускане на урина. Препоръчва се операция незабавно. При остро задържане на урина се прави дрениране на пикочния мехур, впоследствие се планира радикална операция.

За пациентите, при които е диагностициран субкомпесиран стадий на простатен аденом, радикалното лечение е по-ефективно, отколкото наблюдението. В този случай уролозите използват неинвазивни методики за хирургично лечение:

Интерстициална лазерна коагулация; Трансуретрална иглена аблация; Лазерен трансуретрален разрез на простатната жлеза; Трансуретрална или трансректална хипертермия; Трансуретрална микровълнова или радиочестотна термотерапия; Трансуретрална радиочестотна термодеструкция; Екстракорпорална пиротерапия; Трансуретрална електропорация.

На началния стадий на заболяването те имат същата ефективност, както и трансуретралната резекция на простатата (ТУРП) и отвор при операцията, но са със значително по-ниска честота на усложненията.

ТУРП е „златен стандарт“ при оперативно лечение на това заболяване. Методът е ефективен при 80% от случаите. Най-често се срещат следните усложнения при този метод:

Кръвоизливи, които изискват кръвопреливане и отмиване на пикочния мехур заради тампонадата; Инфекция на пикочно-половите органи (простатит, остър уретрит, остър епидидимит); Хипонатриемия, която е предизвикана от разреждането на кръвта при абсорбирането на промивната течност.

След операцията може да се развие еректилна дисфункция, ретроградна еякулация, свиване на уретрата, склероза на шийката на пикочния мехур, невъзможност за задържане на урина.

Една от модификациите на традиционната ТУРП е биполярната трансуретрална рецекция на простатата с използване на биполярна плазмо-кинетична технология. Техниката за изпълнение на операцията се различава от монополярната ТУРП с използване на специална примка на резектоскопа, която е с активен и възвратен електрод, с едновременен ефект на рязане и коагулация.

Най-травматичният метод на хирургично лечение при простатен аденом е отворената аденомектомия. При малки размери на простатата уролозите правят трансуретрален разрез на простатната жлеза. Операцията е ефективна при 78-83% от пациентите, а усложнения възникват по-рядко, отколкото при ТУРП.

Много предимства има трансуретралната електропорация: ниска кръвозагуба, намаляване срока за дрениране на пикочния мехур и продължителността на следоперативното пребиваване в болница. По-малко ефективна от ТУРП е трансуретралната иглена аблация. Нейното предимство е липсата на нужда от хоспитализация на пациента и от използването на обезболяване при провеждане на операцията.

Интерстициалната лазерна коагулация е актуален избор за хора, които приемат антикоагуланти. Процедурата е безопасна, но след операция често възниква необходимост от изпълнение на втора операция. След трансуретралната микровълнова термотерапия може да се наложи продължително дрениране на пикочния мехур. Катетеризация се прави при 25% от случаите. В следоперативния период пациентите трябва да се хранят диетично.