Безплатни прегледи за рак на гърдата в Софиямед

9
358
Добави коментар
zivvo
zivvo

Ракът на гърдата може да се открие ефективно с профилактичен преглед и то в много ранен стадий. Ето защо е важно всяка жена редовно да следи за здравето си.

Сега ДКЦ „Софиямед“ подарява на жените три дни с безплатни прегледи на млечната жлеза по случай 8 март. Това съобщават от лечебното заведение в профила си в социалната мрежа за здраве Credoweb.bg.

Консултациите ще се осъществят на 5, 6 и 7 март 2019 г. при специалистите от звеното по образна диагностика. Направление не се изисква, но е необходимо предварително записване на час на регистратурата на тел: 0895 555 444 (подменю 2) или 02/465 00 00. Пациентките трябва да носят задължително предишни изследвания.

Колко често се среща ракът на гърдата

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят
По данни на Националния раков регистър от 2017 г. в България през 2015 г. ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване с 26.8% и сред най-честите причини за смърт при жените – 17.4%. Повечето от жените, страдащи от това заболяване, са на възраст над 40 – 45 години. През последните години се наблюдава тенденция за спадане на възрастовата граница, дори и под 30-годишна възраст.

По-неприятното е, че много от случаите се откриват в напреднали стадии, когато е по-трудно да се помогне. Ефектът от лечението е по-лош. При тези случаи по-трудно се извършва радикална оперативна интервенция. При доказване на болестта в авансирал стадий (метастазирал), периодът без заболяване е сравнително по-кратък.

Всяка жена трябва да се проверява сама редовно
Как сами да проверим за бучки в гърдите

Самоизследването на млечните жлези е един от важните етапи на профилактирането
Следи се формата на гърдата, симетричност, промяна в цвета и структурата. Напипване на ,,бучка“ с различна големина е алармиращ симптом за провеждане на диагностични изследвания.

Основните диагностични методи са ехографията, мамография и ядрено-магнитен резонанс на млечните жлези. Ехографията е безопасен метод за профилактика и се препоръчва да започне след 30-годишна възраст. Чрез него могат да се разграничат доброкачествени от злокачествени образувания, диагностика на мастопатии или възпалителни промени. При този преглед се изследват както млечните жлези, така и наличие или липса на увеличени лимфни възли в областта на подмишниците.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Мамографията е друг метод за скринингова диагностика. При него, използвайки относително ниска доза рентгеново лъчение, се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Този метод е подходящ за изследване на всички жени, които имат симптоми от страна на млечните си жлези. Препоръчително е мамографията да се прави веднъж на две години след навършване на 40-годишна възраст. При рискови групи е необходимо прегледите да са по-чести, като и за проследяване на съмнителни находки.

Лекарите от звеното по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“ разполагат с цялата гама оборудване за диагностика на млечна жлеза включително и ядрено-магнитен резонанс – най-високотехнологичният метод за скринингова диагностика. Апаратурата, която е на разположение в отделението, e най-модерната от този клас в световен мащаб и разполага с технология, която гарантира недостижимо до момента качество на образа.

При съмнение лекарите от Отделението по образна диагностика ще насочват  пациентите към онкокомитета към УМБАЛ „Софиямед“. Д-р Ал Амин, д.м., д-р Вучкова и д-р Михайлов от звеното по образна диагностика към ДКЦ „Софиямед“ са убедени, че провеждането на редовни профилактични прегледи на млечната жлеза е от голяма полза за ранното диагностициране на злокачественото заболяване.

 

Още