Глаукома – същност, причини и начини за овладяване

2
141
Добави коментар
borola
borola

Глаукома – същност, причини и начини за овладяване

Ако ви интересува какво се крие зад термина „глаукома“, продължавайте да четете. В следващите редове ще разкрием какво представлява това заболяване, кои хора попадат в рисковата група, кои са рисковите фактори за възникването му, и по какъв начин се овладява.

Какво е глаукома?

Глаукома е прогресиращо очно заболяване. Протича с постепенно атрофиране на зрителния нерв. В резултат зрителната острота се понижава, зрителното поле намалява и зрителната функция се влошава. Вследствие голяма част от информацията от заобикалящия свят остава недостъпна за засегнатите.

Глаукома се определя като социално значимо заболяване. В световен мащаб се нарежда на второ място след катаракта като причина за трайна слепота.

Кои хора са най-застрашени от глаукома?

Глаукома може да засегне хора от всички възрасти. По правило обаче най-уязвими са хората над 60 години. Ето защо те ежегодно трябва да се подлагат на профилактичен очен преглед, който включва измерване на вътреочното налягане – важен диагностичен индикатор за глаукома.

Кои са рисковите фактори за възникване на глаукома?

Причините, водещи до появата на глаукома, все още не са известни. Специалистите обаче са установили, че следните фактори увеличават риска от коварното очно заболяване:

Повишено очно налягане
Фамилна или генетична обремененост
Дебелина на корнеята (прозрачна плочка с изпъкнала предна и вдлъбната задна повърхност, която заема предната 1/6 от външната фиброзна обвивка на очната ябълка)
Напреднала възраст
Късогледство
Високо артериално налягане
Мозъчно съдови болести
Нервен стрес
Прекомерна консумация на храни, водещи до затлъстяване
Обездвижване

Кой е най-добрият терапевтичен подход при глаукома?

Използването на очни пигменти и антиоксиданти безспорно е сред най-ефективните методи за навременно овладяване и забавяне прогресията на глаукома. Разковничето е, че по този начин се противодейства на оксидативния стрес.

Пълен набор от тези пазители на зрението се съдържа в Околут Комби/Ocolut® Combi. Всяка капсула на мощния офталмопротектор съчетава силата на пигментите лутеин и зеаксантин и антиоксидантите астаксантин и проантоцианидин. Съставките активно си взаимодействат и осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Лутеин и зеаксантин са основни пигменти със силно изразено антиоксидантно действие. Те се натрупват избирателно в макулата (централната част на ретината), която отговаря за централното зрение. Подхранват окото и действат като вътреочен филтър. Неутрализират вредното въздействие на ултравиолетовите очи.

Мощните антиоксиданти астаксантин и проантоцианидин са от съществена важност за доброто зрение

Астаксантин противодейства на свободните радикали и не им позволява да увредят ретината. Проантоцианидин заздравява колагена и еластина в стените на очните съдове и подобрява микроциркулацията на кръвта в областта на ретината. Използването на антиоксиданти при пациенти с глаукома e ефективен метод за протекция и предотвратяване на оксидативния стрес.

Благодарение на рационалната комбинация от оптимални количества високопречистени антиоксиданти и пигменти за очи Околут Комби възстановява плътността на макулния пигмент и предпазва и регенерира съдовете на ретината. Подобрява функцията на фоторецепторните клетки, респективно и остротата на зрението, и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. Това обаче не е всичко! Околут Комби успешно се използва за намаляване на високото вътреочно налягане.

За още по-силен ефект по отношение понижаването на очното налягане се препоръчва

ТриОмега 1000+/TriOmega 1000+. Този природен дар доставя на организма висока концентрация на биологично активна форма на омега-3 мастни киселини, които са обогатени с активна форма на витамин Е (токоферол). В резултат от перфектния синхрон между съставките налягането в очите постепенно се нормализира.

Както Околут Комби, така и ТриОмега 1000+ са произведени според стандартите за добра производствена практика. Не съдържат изкуствени оцветители, овкусители и консерванти. В състава им са вложени само натурални съставки. Имат отлична поносимост и са перфектен избор за продължителна употреба. Не крият риск от нежелани ефекти и странични реакции. Имат удобен прием и са икономически изгодни. Комбинацията помежду им открива нова терапевтична ера в третирането на глаукома.

Преглеждания:
1