Русия иска от ООН резолюция за спазване на конвенциите за наркотици

1
136
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Русия се стреми към проекторезолюция на редовната сесия на Комисията на ООН по наркотичните вещества в подкрепа на дейността на Международния съвет за контрол на наркотиците.

Иска да се спазят изцяло законово обвързващите разпоредби на конвенциитеза борба с наркотиците, съобщава постоянният представител на Русия в международните организации във Виена, Михаил Улянов, съобщава ТАСС.

62-та сесия на Комисията на ООН по наркотичните вещества ще се проведе в офиса на ООН във Виена от 14 до 22 март. Форумът организира и министерски сегмент по повод 10-годишнината от приемането на Политическата декларация и Плана за действие по контрол на наркотиците през 2009 г., по време на които ще бъдат обобщени резултатите от международното сътрудничество в областта на борбата с наркотиците и ще бъдат определени по-нататъшни действия.

Основният акцент за Русия на тези събития в средата на март ще е върху необходимостта да се запази единството на целите и пълното спазване на правно обвързващите разпоредби на конвенциите за борба с наркотиците.

„В този контекст ние предложихме проект за резолюция в подкрепа на Международния съвет за контрол на наркотиците, който в съответствие с конвенциите следи за спазването на тези международни споразумения. И ние бихме искали да постигнем приемането на резолюция в подкрепа на дейността на този орган в съответствие с неговия мандат“, обяснява Улянов.

„Проектът ще бъде обект на активни дискусии. Сред неговите съавтори ще бъде определен брой страни. Това е неразделна част от усилията ни да осигурим нормите на международното право в областта на контрола на наркотиците“, заявява дипломатът.

Улянов подчертава, че сегашната ситуация в областта на международното сътрудничество в борбата с наркотиците преминава през критичен и труден етап. Това се дължи на нарастващата честота на нарушения на правно обвързващите разпоредби на трите конвенции на ООН за борба с наркотиците.

„Решението на Канада да легализира марихуаната миналата година отвори кутията на Пандора и е лош пример за някои други страни, които също са склонни към легализиране на наркотици“, допълва той.

Според постоянния представител, по време на работата по проекта за декларация на министрите става ясно, че някои нарко-либерални страни, които или нарушават конвенции, или планират да нарушават, се опитват да размиват единството на целите, което винаги е било в основата на международното сътрудничество в контрола на наркотиците.

Като пример, Улянов посочва, че тези страни силно се противопоставят на консенсуса, че целта на всички дейности е да се изгради общество без злоупотреба с наркотици.

„По същество те водят до опит за злоупотреба с правилото на консенсуса, премахване на съгласуваните основни принципи от проекта и водене на въпроса към третирането на наркотиците като норма на живота“, обяснява той.

Международният съвет за контрол на наркотиците (INCB) е независим, квазисъдебен орган на ООН за контрол на прилагането на международните договори за контрол на наркотиците.

Състои се от 13 члена, избрани от Икономическия и социален съвет на ООН, които служат в лично качество, а не като държавни представители.

 

 

https://news.bg/int-politics/rusiya-iska-ot-oon-rezolyutsiya-za-spazvane-na-konventsiite-za-narkotitsi.html