Семейно списание Св. Анастасия

1
153
Добави коментар

Ако влезете в една гостна, в която липсва секция то със сигурност ще имате усещането, че нещо ви липсва. Ако проследим в исторически план идеята за създаването на тази мебел ще видим как тя преминава през различни трансформации. От огромна библиотека, в която се събират стотици книги до мини вариант, на който сме изложили спомени в снимки – всъщност кака образно можем да опишем промяната, през която преминава една съвременна секция за да стигне до нашия дом. Безспорно за да запълним празнотата в стаята за гости и да оформим приятен кът за почивка е важно да намерим някакво разумно и елегантно предложение. А мебелните производители и търговци се съревновават да ни предложат стилни, модерни и дори ексцентрични секции, които да допринесат за една по-различна и иновативна визия в дневната.

При съвременния дизайн на секциите това, което първо ни прави впечатление е минмалистичния им вид. Тъй като днес се оказва, че хората четат повече дигитални книги то наистина няма нужда от огромни секции, в които да подреждаме тонове хартия. Може би това е една от причините библиотеките да се окажат ненужни и наистина да се намали драстично размера холната секция, съобразно потребностите на съвременните потребители. Но причината за тази трансформация не бива да търсим само в дигитализирането на книгата, а също и в идеята човекът в наши дни да се почувства по-свободен и радващ се на пространството. Ако мебелите са твърде големи то наистина може да се стигне до клаустрофобия, което признак на едно доста често срещано психическо заболяване на новото време. Затова се забелязва една минималистичност в съвременното обзавеждане и без значение колко голяма е дневната ви то определено избора на клиентите се насочва именно към мини вариантите, които са повече декоративни, отколкото изцяло завладяващи пространството.

Друга тенденция, която се забелязва в съвременния дизайн при секциите са правите линии и отворените рафтове, кутии и полици. Това също има пряко отношение към това да се постигне една оптическа измама и да се превърне помещението в по-просторно и обемно. Тоновете са преобладаващо нежни, натурални и свежи. Тъмните и контрастни плоскости липсват и се залага на максимално олекотен вариант, който не затормозява по никакъв начин сетивата. Не на последно място ще обърнем внимание на обкова. Ако преди векове са били изключително популярни ръчно гравираните дръжки то днес те изобщо липсват. Отварянето и затварянето се извършва с помощта на скрити механизми, които правят съвременните секции космически и максимално изчистени. А Вие каква секция избрахте за дневната си?

17.11.2018 ANA563yu8j
Обзавеждане и Мебели
No Comment секции