Пуснаха рухналия мост при с. Горник. Ремонтът е за над 1 млн. лв., разследват кмета на Червен бряг за далавери със строителя

1
107
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Авариралият мост при село Горник отново е в експлоатация. Ремонтът на съоръжението струваше на данъкоплатците почти 1.2 млн. лева. През месец октомври 2018 г. мостът се пропука от тежеста на преминаващите тежки камиони и в община Червен бряг беше обявено бедствено положение.

На жителите в околността се налагаше да обикалят по 120 км. всеки ден, за да си закупят стоки от първа необходимост. Именно бедственото положение даде възможност на кмета на Червен бряг- инж. Даниел Вълов да се възползва от съкратена процедура в ЗОП и да възложи ремонта на приближената до него фирма “ДК инфра” ООД, която е собственост на софиянеца Мирослав Вълчев без конкурс и практически чрез пряко договаряне, показва справка в Агенцията за обществени поръчки.

Още при възлагането на поръчката местни медии вдигнаха шум около ремонта и директно обвиниха кмета в корупция. Оказа се, срещу колосалната сума от 1.2 млн. лева се извършва укрепване на моста без да се поемат никакви гаранции за качество. Към поръчката липсва и количествено стойностна сметка в профила на купувача за предвидените операции по укрепването, твърдят те. Практически процедурата е възложена на тъмно, като не е ясно какви СМР ще се извършват. В договора са заложени и скандални неустойки в полза на нзпълнителя, твърдят местни и експерти по обществени поръчки.

Ремонтът се извършва и с помоща на държавата, като междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна 390 хил. за укрепването на рухналия мост. След медийните публикации още през месец декември прокуратурата е сезирана и започва разследване. Полицаи разпитват управителя на “ДК инфра” ООД, както и няколко длъжностни лица отговорни за провеждането на процедурата. Според информация на ПИК на кмета Вълов всеки момент ще бъдат повдигнати обвинения не само за тази поръчка, но и за още три процедури проведени през мандата му. За това са помогнали и показанията на Мирослав Вълчев.

През изминалата година избухна скандал със санирането в района. Оказа се, че зам.-кметът на Червен бряг е санирал собствената си къща по националната програма за саниране без да има право на това. Една от най-бедните общини в страната непрестанно е разтърсвана от скандали за корупция и е крайно време срещу местния кмет да бъдат взети адекватни мерки.