Медицинските сестри поискаха оставките на ръководствата на синдикатите

1
89
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Никой не се разграничава от нищо. Така председателят на КНСБ Пламен Димитров коментира темата с протеста на медицинските сестри за достойно заплащане. Припомняме, че съсловните синдикални организации сега не подкрепят днешните протести на медицинските сестри и съответно от Бургас се чуха категорични гласове на медицински сестри за оставка на ръководствата на съответните синдикати, които са натоварени със задачата да защитават правата им.

Извоювали сме върху много заплати увеличение от 50 до 100 лева, продължи Димитров. И каза, че на 12 май миналата година имало протест, подкрепен от КНСБ, за по-големи заплати в здравеопазването и конкретно на медицинските сестри и лаборантите. Постигнахме увеличение от 700 на 900 лева с колективен трудов договор в здравеопазването. Има движение нагоре с още около 100 лева в много болници, добави председателят на КНСБ.

Според Димитров сега диалогът с държавата бил по-добър, защото буквално следващия месец щели да дойдат въпросните 100 лева повече. Малко е, призна той пред Нова телевизия, но добави, че „това можем да свършим в момента“. „Сестрите са натоварени дори повече от шофьорите на градския транспорт в София”, възмути се Димитров, който не прие аргумента на болниците „добре де, като няма сестри, какво правим“? Той обвърза темата с нощния транспорт в София, който бил нерентабилен и щял да даде по 10 лева на всеки за такси през нощта и обяви, че КНСБ ще се бори за промяна на графика на шофьорите и ватманите в столицата именно с цел облекчаване.

Според Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи причините за липса на персонал в болниците са ниските заплати. По думите ѝ, средната заплата за страната е около 714 лв., но има съществена разлика между най-ниското и най-високото възнаграждение.

Припомняме, че днес, 1 март, пред Министерския съвет от 12:00 часа ще има протест на медицински сестри, които вече не приемат версията „диалог“ за заплатите си. Абсурдно е заплащането за нощен труд, казват медицински сестри.