БЕХ подаде жалба срещу глобата на ЕК от 150 млн. лв. :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
110
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Български Енергиен Холдинг“ ЕАД и дъщерните му дружества – „Булгаргаз“ ЕАД и „Булгартрансгаз“ ЕАД, са подали жалба пред Общия съд на Европейския съюз срещу решението на Европейската комисия от 17 декември 2018 г. С него Комисията санкционира държавният холдинг със 150 млн. лв., тъй като е блокирал достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на ЕК, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар. Жалбата цели отмяна на Решението на Европейската комисия и на наложената глоба.

В решението на ЕК се посочваше, че държавните енергийни компании са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение на газ, както и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос. ЕК започва наказателната процедура след жалба на „Овергаз“ от 2011 г., когато компанията се оплака, че ѝ е отказан достъп до газопреносната мрежа.

Официалната процедура по разследване на поведението на групата БЕХ Комисията започва на 4 юли 2013 г. след проверка в помещенията на групата през септември 2011 г. Тогава министър на енергетиката в кабинета „Борисов 1“ е Трайчо Трайков. Комисията е изготвила изложение на възраженията през март 2015 г., последвано от писмо с изложение на фактите.

Според решението на Комисията, групата БЕХ има господстващо положение както на пазарите за газова инфраструктура, така и на пазарите за доставка на газ в България. В него се заключава също, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура.

„Български енергиен холдинг” използвал господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — „Булгартрансгаз“, за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, „Булгаргаз“, по отношение на доставките на газ. Освен това „Булгаргаз“ се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.