Българската дизайнерка Аксел Харди създаде нова уникална тъкан

1
125
Добави коментар
svetla58
svetla58

Умни материи, органично багрене, трансформации и безкрайно въображение

Иновации при авторските плетива представи дизайнерката Аксел Харди. Миксиране на материи, различни методи за обработване и техники за багрене, са в основата на иновативния подход на дизайнерката Аксел Харди, която създава авторски плетива вече 25 години, сега разработи уникално плетиво тип жакард – своеобразен връх в нейното творчество. 

Оригиналното плетиво представлява двулицева тъкан, която може да бъде изработена от различни видове естествени материи. Новото жакардово плетиво прави дрехите мултифункционални като начин на обличане и промяна на цветове. То е проектирано със знака на безкрайността, вплетен в двете букви на името Аксел Харди, като символ на безкрайността на човешкото въображение и възможности.

Важно е да се отчете приноса, който тя има за съхраняването на този толкова ценен занаят, какъвто е плетенето, и неговото адаптиране към съвременната мода.

„Десет години мечтая да създам свое собствено плетиво и дълго време търсих подходящия знак за него. Тази нова тъкан вече ще присъства във всяка колекция, която създавам и със знака на безкрайността, вплетен в нея, отправям моето послание към дамите – да следват въображението си и смело да откриват нови хоризонти.“, споделя дизайнерката.

Първата колекция, създадена с уникалното плетиво, носи името „Безкрайно въображение“ (Infinite Imagination). Тя беше показана премиерно по време на ревю-спектакъл на Академията за мода по повод десетото юбилейно издание на наградите „БГ модна икона“.

Имиджовата колекция„Безкрайно въображение“ включва луксозни плетива за вечерна и шик кежуъл визия в сребристо-златист микс, допълнен от екрю, бежово и черно. Рокли, поли, гащеризони, наметки, манта, блузони и мултикомплекти се трансформират в различни облекла. Плетивата включват висок клас метализирани вискозни прежди и са изработени изцяло от български материали с цел подпомагане на родното производство.

Основната цел на Аксел Харди е да предлага индивидуални облека, с които всяка дама да изрази себе си. Запазена марка на дизайнерката са многофункционалните облекла, които могат да се трансформират в два, три и повече вида дрехи.

Уникалният стил, който Аксел Харди създава,е микс от бохо-шик, фънки елементи, лагенлук, готик и авандгард. Типично за нейния стил е комбинирането на плетива и плат от естествени суровини, както и органичното багрене на тъканите. Повечето облекла на Аксел Харди са в универсален размер, което ги прави комфортни и подходящи за всеки тип фигура и възраст.

За сезон есен-зима Аксел Харди залага на плътен памук, виржинска свежа вълна, алпака, кашмир, естествена коприна и естествена вискоза, направена от дървесина. Нейна любима суровина за пролетта и лятото е ленът, също соята (наричана вегански кашмир), бамбукова вискоза, естествена коприна. Тези суровини се използват и като прежди за смесване и изплитане, и като платове.

За лятото друга любима на дизайнерката суровина е най-висококачественият сорт памук от Египет – Мако, изключително мек с дължина на влакното 34 мм. Нова суровина като тенденция, която ще присъства в колекция „Еуфория“, е преждата от 70% индустриален коноп и 30 % памук. Тази колекция за сезон пролет-лято Аксел Харди ще покаже за първи път по време на предстоящия ревю-спектакъл на Годишните награди на Академията за мода – „Златна игла 2019“ през месец март.