Медията „Епохални времена“ и мястото ѝ в социалните мрежи на Доналд Тръмп

1
319
Добави коментар

Джон Тан – основателят на „Епохални времена“ напуска Китай след кръвопролитията на площад „Тиенанмън“. Той се включва в програмата за постдокторантура на Института по технологии в щата Джорджия, САЩ с мисълта, че е оставил комунистическата система зад гърба си. Джон Тан вижда как през 1999 г. същият механизъм на пропаганда и омраза, който активно злослови срещу студентите от „Тиенанмън“, се впуска отново в действие, когато Китайската комунистическа партия (ККП) започва преследването на последователите на духовната дисциплина Фалун Гонг, чиито брой в Китай по онова време се изчислява между 70 и 100 милиона.

Тогавашният китайски комунистически диктатор Дзян Дзъмин нарежда на правителството да „унищожи“ Фалун Гонг и заедно с това нарежда на всички китайски медии, които са изцяло контролирани от държавата, да участват в това начинание. Дзян също така изнася пропагандата си зад граница и дори дава на президента Бил Клинтън книга, която съдържа „безмилостна пропаганда“, както съобщава „Асошиейтед прес“ по онова време.

Джон Тан е ужасен от последвалите масови арести в Китай. Той изгубва контакт с приятели и колеги в Китай и вижда клеветите по техен адрес, както в Китай, така и в САЩ. Джон Тан слага началото на „Епохални времена“ от мазето си в Атланта, с цел да предостави една независима от режима перспектива. Скоро към него се присъединяват редактори и репортери от Китай. Не след дълго, 10 души от китайския екип на „Епохални времена“ са осъдени на затвор с дългогодишни присъди, вариращи от 3 до 10 години, с обвинения като „провокиране на подривна дейност срещу държавната власт“, което принуждава членовете на екипа на „Епохални времена“ в Китай да работят предимно нелегално.

Сътрудниците на „Епохални времена“ продължават да са обект на прицел: един намира смъртта си в затвора през 2017 г., след като излежава 12-годишна присъда; друг е освободен през 2018 г. след 10-годишна присъда. Най-важното е, че още от самото начало медията „Епохални времена“ е посветена на отразяванете на истината при трудни обстоятелства и това завинаги ще бъде част от нейното ДНК.

Преследването на практикуващите Фалун Гонг от ККП е факт и забележителните и героични начини, по които тези практикуващи се противопоставят на това преследване, са едни от най-недостатъчно отразяваните събития през последните 20 години.

Понастоящем седалището на „Епохални времена“ се намира в Ню Йорк и медията е придобила международен мащаб. Тя се издава на 23 езика в 35 държави и публикува широк диапазон от новини и развлекателна информация. Новините и анализите за Китай си остават едни от основните експертни теми на медията, особено репортажите по въпроси, свързани с това как ККП иска да контролира медийното съдържание, особено онова, което се отнася до нарушаването на човешките права, демократичното движение в Китай и репресиите, на които са подложени религиозни и етнически малцинства в Китай, като тибетци, уйгури, християни, и последователите на Фалун Гонг.
В САЩ „Епохални времена“ се придържат към същия достоверен и независим дух при отразяването на вътрешната и международната политика на страната.
Разбира се, най-добрият начин да се оцени журналистическият подход на медията „Епохални времена“ е да се четат нейните интернет новини, както и печатното издание на вестника.

Можете да разпечатвате и разпространявате всички статии публикувани на „Clearharmony” и тяхното съдържание, но Ви молим да цитирате източника.