Успех: частната компания Ексос изстреля възвръщаема суборбитална ракета Сардж и тя се прибра с парашут!

1
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

2 март 2019 г. 20:30 ч. Тази вечер в около 19:30 ч. българско време от космодрума Спейспорт Америка в Ню Мексико излетя частната космическа ракета на Ексос Аероспейс „Сардж“. На борда на ракетата пътуваха експерименти за нуждите на НАСА, университета Централна Флорида, университета Пърдю и някои частни фирми. Целевата височина, която ракетата трябваше да достигне, бе около 80 километра – началото на космическото пространство според американската дефиниция. 

Все още не е ясно дали целта е постигната (възможно е това да не е така), но полетът на ракетата протече гладко, двигателят се изключи по план, след което „Сардж“ се завърна на Земята посредством парашути. Екипът на частната фирма ще я рециклира и изстреля наново.

Днешният полет бе втори за „Сардж“. Предният бе проведен на 25-ти август 2018 г. Тогава ракетата успя да достигне само 28 километра височина, но голяма част от технологиите на Ексос бяха валидирани, следователно фирмата счита теста за успешен. 

Освен това и двата полета бяха проведени от Спейспорт Америка – рядко използван космодрум в САЩ. Построен до голяма степен със средствата на данъкоплатците в Ню Мексико, космодрумът очаква своя звезден миг. Това е основното място, откъдето Върджин Галактик ще изстрелва туристите в космоса. Компанията на Ричард Брансън проведе два пилотирани космически полета – през декември 2018-та и през февруари 2019 година, като тези полети бяха осъществени от космодрума в Мохаве, Калифорния. След още около два теста, Върджин Галактик ще се премести в Ню Мексико. 

Напомням на читателите, че Ексос Аероспейс е наследник на старата компания Армадило, създадена от разработчика на видеоигри Джон Кармак. За съжаление Армадило фалира и през 2013 година Кармак замрази дейността на компанията. Но пък за радост през 2015 година новооснованата фирма Ексос изкупи голяма част от активите и много от бившите работници на Армадило се присъединиха към нея. Така работата върху ракетата „Сардж“, по която Армадило работеше през месеците преди фалита, беше възобновена.

Видео от полета: тук (youtube връзка)

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Exos Aerospace