УСПЕХ: Първият космически кораб Крю Драгън се скачи с МКС!

2
247
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от сближаването на „Крю Драгън“ с Международната космическа станция. Photo credit : NASA TV

3 март 2019 г. 13:50 ч.

Светослав Александров. Космическият кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ изпълни важна част от полетната си програма, след като извърши първото си скачване с Международната космическа станция. Това бе критична стъпка преди корабът да бъде одобрен за превоз на астронавти към орбиталния комплекс. Освен това СпейсЕкс никога не бяха осъществявали скачване до този момент – когато компанията изстрелва товарни кораби „Драгън“, те просто доближават станцията, след което биват прихващани от нейната роботизирана ръка. 

Сближаването на „Крю Драгън“ с МКС бе безпроблемно, макар и да стана по-бавно, отколкото ще се случва след като корабът започне да превозва хора. Всички стъпки бяха проверявани грижливо и методично. Когато „Крю Драгън“ достигна разстояние 150 метра от порта за скачване, екипажът на станцията изпробва команда за спешно отдалечаване. Това може да се наложи в случай на проблем, който има потенциал да доведе до сблъсък. „Крю Драгън“ бързо се отдалечи от МКС – да се надяваме, че демонстрацията е доказала ясно на руснаците, че корабът е достатъчно надежден. Именно Русия преди няколко дни изрази опасения, че „Крю Драгън“ не е безопасен в случай на компютърен проблем. Сега Роскосмос изглеждат удовлетворени – днес агенцията най-после поздрави НАСА. 

След като процедурата за спешно отдалечаване бе изпробвана, „Крю Драгън“ отново се насочи към МКС. Последните етапи от сближаването протекоха гладко. Самото скачване премина през две фази – „меко захващане“ и „твърдо захващане“. Първоначалната стиковка, а именно „мекото захващане“, стана факт в 12:51 ч. българско време. Около 15 минути по-късно завърши и „твърдото захващане“, което означава, че външният пръстен бе прибран и 12 куки приковаха „Крю Драгън“ твърдо към станцията. 

През следващите два часа екипажът на Международната космическа станция ще направи няколко финални проверки на бордовите системи и на налягането на кораба, преди да пристъпи към отварянето на корабния шлюз. Това ще стане след 15:30 ч. българско време и тогава астронавтите на МКС ще могат да се прехвърлят на борда на „Крю Драгън“. Ще се спазва строг протокол – поне в началото членовете на екипажа ще носят маски и защитни очила в случай на намиращи се отломки. След като астронавтите са вече в „Крю Драгън“, те ще извършат оглед на кораба. 

Понастоящем на него пътува манекен, кръстен Рипли – на името на героинята Елън Рипли от „Пришълецът“. Има и около 181 килограма полезен товар. 

Следете развитието на мисията на НАСА ТВ (ще се отвори линк в нов прозорец към Youtube)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/