От ХИВ позитивен към ХИВ негативен: Британски лекари успяха да победят коварния вирус?

1
97
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Британски лекари успяха да елиминират ХИВ вируса от организма на пациент, съобщава ВВС. Отрицателните резултати са постигнати посредством специализирано лечение със стволови клетки. Това е вторият случай на успешно елиминиране на вируса.

В действителност пациентът е страдал от рак. Лечението му е предписано именно срещу онкологичното заболяване. Към момента той е в ремисия от 18 месеца. Паралелно с това обаче не взема и лекарства срещу ХИВ, защото резултатите му са отрицателни.

ХИВ статусът му е установен още през 2003 година. През 2012-а година пациентът, чието име не се съобщава от съображения за сигурност, чува и втора тежка диагноза – напреднал стадий на лимфом на Ходжкин.

В екипа, занимаващ се с неговия случай, влизат експерти от Университетския колеж в Лондон, Имперския колеж, Кеймбридж и Оксфорд. Те му предписват лечение със стволови клетки, като изрично търсят донор с резистентност към ХИВ.

Те се позовават на предишен случай в Берлин. Пациент с левкимия и ХИВ е третиран по сходен начин, като и двете заболявания остават в ремисия. Експериментът им представлява не само успешно лечение, но и доказателство за успеха на самата практика.

Според специалистите, провели лечението, то може и да не е подходящо за здрави хора, но е една стъпка към откриването на универсален лек срещу “чумата на ХХ век”. В момента експертите изграждат методи за наблюдение, така че да установят дали съществува риск от връщането на ХИВ вируса.