Великобритания се запасява с инсулин заради Брекзит

1
121
Добави коментар
stupid
stupid

Диабетиците и доставчиците на инсулин във Великобритания се запасяват с инсулин, за да избегнат възможен недостиг в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без сделката след малко повече от месец.

Около 3,7 милиона британски диабетици, включително премиера Тереза Мей, зависят почти изцяло от вноса на инсулин от континентална Европа.

Лондон и Брюксел заявиха, че искат да избегнат излизане от ЕС без сделка, което е равнозначно на възстановяване на митническия и здравния контрол, но британците стават все по-нервни, защото датата 29 март, предвидена за Брекзит наближава.

Доставчиците във Великобритания, които внасят инсулин се опитват да изпреварят проблема, надхвърлиха препоръките на британското правителство, да разполагат с достатъчно запаси, за да издържат шест седмици. Ново Нордиск, който доставя повече от половината от използвания във Великобритания инсулин е удвои резервите си.

Френската група Санофи, която произвежда инсулин близо до Франкфурт, Германия, също е натрупала във Великобритания инсулин, който да стигне за 16 седмици.