Обвиниха трима души за пране на пари и данъчни измами за 1 млн. лева

1
132
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми трима души за пране на пари и за избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери – 1 000 000 лева, съобщиха от прокуратурата.

На 1 март е проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления за пране на пари на територията на Пловдив, София, Разград и Велико Търново. Извършени са множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища. В трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, свързани с престъпната дейност.

Образовано е досъдебно производство, задържани са девет лица за 24 часа по Закона за МВР. На трима от тях са повдигнати обвинения.

Чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия.

Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия.

Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас.

Стоката била разпространявана в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева.

Спрямо един от участниците в групата е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Разследването по случая продължава.