Скандално: Пиар на ЧЕЗ в тесни връзки с кръга „Капитал“

1
164
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Тесни връзки с кръга „Капитал“ поддържа един от пиарите на електроразпределителната компания ЧЕЗ. Това разкрива в свое разследване журналистът Васил Иванов в предаването си в Канал 3, от което става ясно, че има далавера с обществени поръчки в компанията.

Миналата пролет ЧЕЗ обявява конкурс за подмяна на оборудването в подстанция „Витоша“ – тази до НДК. Един от участниците в него е българско дружество, което предлага оборудване „Сименс“ и цена от 3 милиона и 600 хиляди лева. Вторият участник е официалният представител за България на известната в бранша марка „АBB“, чието оборудване е с идентични характеристики и качество. Цената му е по-ниска с 800 хиляди лв., а с ДДС – почти милион. Този участник обаче е отстранен от търга, въпреки по-ниската цена.

Председател на ЧЕЗ България е чехът Карел Крал, припомня Иванов в разследването си. След разкритията пиар агенцията на ЧЕЗ – AMI Communications е тръгнала да спасява енергийното дружество от обществения скандал. Интересен факт е, че пиар агенцията е собственост на Илияна Александрова, която е дъщеря на бившата журналистка от в. „Капитал“ Галя Александрова и продължаваща да гравитира около кръга на обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев.

Двете вероятно са преплетени в конфликт на интереси, твърдят от енергийните среди. „ЧЕЗ Електро България“ рекламира в сайта на Галя Александрова – 3e-news.net. Договорът може би е уреден от дъщерята Илияна Александрова, обясняват от енергийните среди. Същевременно майката Галя Александрова вече се е хванала и на държавна работа – пиар е на Агенцията за малки и средни предприятия. Едновременно с това е собственик и главен редактор на сайта си, както се посочва на него и не е ясно дали е излязла от неговото управление след като върти пиара на държавна структура.

„Енергийното“ семейство държи контакти и с други две енергийни компании – американските централи „Ей и Ес Марица Изток 1“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“. Илияна Александрова работи с двете дружества, както е посочено и на сайта на пиар агенцията.