Московски бил инструктиран как да управлява шейната, с която загина синът му

1
92
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Бившият транспортен министър Ивайло Московски е признал при разпита след смъртта на малкия му син, загинал при катастрофа с моторна шейна, че е бил инструктиран как да управлява машината. Това е в противовес със заключението на прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура (СГП), че Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението ѝ, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни.

„Когато за първи път се качих да карам моторна шейна, бях инструктиран как се управлява. Карал съм и друг път моторна шейна, от няколко години всяка зима“, казва Московски. Показанията на бившия министър са в експертизите по делото, пише в. „Сега“.

Шейната, която е карал Московски и на която е возил невръстния си син, е била едноместна. Непосредствено преди катастрофата тя е вървяла със скорост 50 км/ч. А експертизата заключва, че ако пред шофьора има пасажер, то това пречи на управлението.

Планински спасител, ползван за поемно лице, разказва, че снегомобилът спрял на около 10 метра след удара в дървото. Нито Московски, нито детето са имали задължителните каски. Ударът е бил толкова силен, че момченцето не би оцеляло и с каска, приема експертизата. Следователят по делото смята, че министърът трябва да бъде подведен под отговорност.

Друга експертиза пък показва, че Московски не е употребил алкохол, наркотици или упойващи вещества.