Израелската мисия Берешийт засне Земята, пътувайки към Луната

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

Мисия „Берешийт“ на Спейс АйЕл засне тази снимка на Земята на 3-ти март. Photo credit : SpaceIL

5 март 2019 г. 16:52 ч.

Светослав Александров. Мисията на израелския стартъп Спейс АйЕл „Берешийт“ е успяла да заснеме страхотна снимка на Земята, докато пътува към Луната, съобщи в Туитър Йоав Ландсман, един от учените, работещи по проекта. 

Според Ландсман снимката е била направена на 3-ти март, когато „Берешийт“ се намирал на 37 600 километра от планетата ни. Освен Земята, вижда се част от корпуса на спускаемия апарат, знамето на Израел и надпис „Малка държава, големи мечти“. 

Напомням на читателите, че мисия „Берешийт“ бе изстреляна на 22-ри февруари тази година от космическия център Кейп Канаверал във Флорида с американска ракета „Фолкън 9“. Това бе първата спускаема лунна експедиция, която излетя от територията на САЩ след приключването на пилотираната лунна мисия „Аполо 17“ през декември 1972-ра година. 

Никога досега частна организация не е постигала меко кацане на Луната. Затова израелският стартъп получава помощ от страна на Израелската космическа агенция и НАСА. Американската агенция е осигурила на екипа снимки на мястото на кацане и е предоставила антените си за далечни комуникации. Също така на борда на „Берешийт“ е монтиран американски лазерен отражател по подобие на отражателите, доставени на повърхността на Луната по време на пилотираната лунна програма „Аполо“ в периода 1969-1972 г.

Спускането на „Берешийт“ на Луната е планирано за 11-ти април и ако то е успешно, Израел ще се превърне в четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, постигнала меко кацане на естествения ни спътник.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/