Дали консумацията на алкохол е по-полезна или по-вредна?

2
154
Добави коментар
stupid
stupid

Според ново проучване в Journal of Studies on Alcohol and Drugs за здравните ефекти от консумацията на алкохол е възможно да се подценят рисковете от употребата на алкохол, особено при по-младите хора.

Изследването показва, че въпреки наблюденията, които обикновено се използват в кохортни изследвания за ползите за здравето и рисковете от консумацията на алкохол- понякога те показват ползи от умерената консумация на алкохол, но те обикновено са хора на възраст над 50 години. Изследването на хора в тази възрастова група обаче елиминира всички, които са починали преди 50-годишна възраст поради консумацията на алкохол. Казано по-просто, „починалите хора не могат да бъдат включени в кохортни изследвания“.

Всъщност повече от 40% от общия брой смъртни случаи от алкохол се срещат преди 50-годишна възраст, според проучването. Това предполага, че повечето от настоящите проучвания подценяват риска, свързан с алкохола, в сравнение с това, което се наблюдава в целия спектър на възрастта. Освен това проучването показва, че повечето участници в проучването не са представителни за всички лица.

Учените откриват, че възрастта е голям фактор за смъртните случаи. Около 35,8% от общия брой смъртни случаи, причинени от алкохол, са настъпили при хора на възраст от 20 до 49 години. Въпреки това смъртните случаи, за които е установено, че са били предотвратени от консумацията на алкохол, са само 4,5% настъпили в тази по-млада възрастова група.

Като цяло техните резултати показват, че по-младите хора „са по-склонни да умрат от консумация на алкохол, отколкото да умрат от липса на консумация на алкохол“.