Бензиностанциите предупреждават за криза при снабдяването с горива

1
103
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Има опасност да се затворят бензиностанции и да има криза със снабдяването с гориво. Това каза експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев в ефира на bTV. Причината е, че от 1 април всички бензиностанции трябва да променят софтуера и касовите си апарати така, че касовата бележка да съдържа детайлна разбивка на цената на горивото – ДДС, акциз и доставна цена, крайна цена и т.н.

„На 1 април бензиностанциите най-вероятно ще затворят, защото няма да могат да изпълнят изискването. Трябва да се промени софтуерът както на бензиностанциите, така и в централите. Отнася се и за по-малките обекти, които трябва да си купят нови фискални устройства“, каза Светослав Бенчев.

Разбивката на цената на горивата в касовата бележка стана задължителна с промени в Наредба за изменение и допълнение на наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, предложени от Министерството на финансите. Това дойде като отговор на правителството срещу високите цени на горивата, срещу които хората протестираха през ноември.

Според Бенчев обаче няма да има никакъв ефект от тази мярка и няма да даде коректна информация на потребителя. „Ако трябва да се направи бележка с всички разходи, тя ще е дълга един метър. Сега няма да се види нищо“, каза Бенчев, напомняйки, че акциза и ДДС-то не са единствените допълнителни разходи, които търговците плащат към доставната цена.

Той напомни и решението на Комисията за защита на конкуренцията от 2011 г., когато регулаторът забрани на веригите да публикуват публично цената на едро на продаваните от тях горива. „Сега държавата иска от нас да слагаме тази информация на бележката“, учудва се Бенчев.

Той също така е учуден, че държавата в лицето на финансовия министър Владислав Горанов не е обърнала внимание на възраженията на бранша и досега не е поискала среща с фирмите от сектора. „Изпращали сме много писма до министъра на финансите Владислав Горанов. Още когато бяха пуснати за обществено обсъждане промените, писахме. Но няма отговор никакъв“, каза той.

Веригите бензиностанции настояват за отсрочка от 2-3 месеца за изпълнение на законовите изисквания. „На 1 юли трябва да сменим изцяло фискалните си устройства, това е подходящ срок, който може да се обсъжда. Искаме среща с Горанов, за да обсъдим как може да се справим“, добави експертът.