Кой е Георги Попов – новият собственик на „Левски“ :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят,…

1
218
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Огромен процент от привържениците на „Левски“, феновете на спорта и българите като цяло чуха и прочетоха името Георги Попов за първи път на 6 март 2019 година – денят, в който бизнесменът стана собственик на „синия“ клуб. Макар че няма информация някога да е участвал в управлението на каквато и да е спортна дейност, той вече е притежател на 86,6% от акциите на 26-кратните шампиони.

Попов се представи като вицепрезидент на НОВЕ Холдинг и това потвърждава очакванията, че новата силна фигура на стадион „Георги Аспарухов“ всъщност е Васил Божков. Собствеността на дружеството със задължения над 30 млн. лв. (по данни на изпълнителния директор Павел Колев) обаче бе поверена именно на Попов. Той ще бъде и председател на Надзорния съвет, в който попаднаха още две нови лица – представените като фенове на „Левски“ Александър Тумпаров и Михаил Тодоров.

Тръстът на привържениците „Синя България“ запазва своите 10% от акциите, а останалите са разпределени между по-дребни акционери.

Божков така и не се появи на общото събрание, а самият Попов не се появи на пресконференцията. Той направи кратко изявление от трибуната на форума, който бе закрит за журналисти. Въпреки това част от думите му се появиха в медиите.

„Има искове към клуба от много хора. Водим разговори с всеки от тях, а ако не се споразумеем, ще предприемем необходимите стъпки. Мнозина решиха, че като в клуба влизат фирмите на Васил Божков, той ще отвори голямата кесия и ще почне да плаща наред. Той е собственик на холдинга, на който аз съм вицепрезидент и холдингът е поел ангажимента за връщане на нормалния живот и спонсориране на клуба. И това е достатъчна гаранция за бъдещето. Аз не бих си заложил името в губещо начинание, нито пък г-н Божков и групата наши компании“, казал Попов на събранието, цитиран от в. „Сега“.

Справка в Търговския регистър показва, че през годините Попов участва в управлението на над 35 фирми, а собственост има в 17 от тях. Заедно с Божков той е в съвета на директорите на компаниите от хазартния сектор „Национална Лотария“ АД и „Ню Геймс“ АД. Със своята ГКПГ АД държи 5% от собствеността в „Лотария БГ“ ООД.

По информация на „Капитал“ през 2000 г. оглавяваният от него „Йорсет холдинг“ купува фалиралата Първа частна банка АД. Според Комисията по досиетата той е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдоним „Китин“.

Заедно с единия от собствениците на ЦСКА – Юлиян Инджов, Попов е бил в ръководството на „Пътни строежи – Пълдин“ АД (фирмата е собственост на Инджов и е в ликвидация).