17 причини за изчезване на човечеството до 1000 години

1
97
Добави коментар
setlans
setlans

Чудили ли сте се, колко дълго ще оцелее човечеството на Земята? Дали хората някога ще изчезнат? Тези въпроси изискват доста дълги дискусии, затова днес ще разгледаме само някои причини, които биха засегнали дългосрочните перспективи на човечеството.

*Причините са подредени на случаен принцип.

Пренаселение

Един от най-сериозните и обсъждани проблеми е пренаселването на планетата. Световното население се увеличава с приблизително 74 милиона души годишно. Текущите прогнози на ООН изчисляват, че то ще достигне 9 млрд. души до 2050 г.

Въпросът е, ще успеем ли да се справим с това пренаселване на Земята, като се има предвид, че продължителността на живота ще се увеличи на средно 75 г. до тогава?

Ядрен армагедон

Какво можем да кажем тук – животът на планетата ни зависи от натискането на едно копче. По-важното е, колко можем да издържим на изкушението да унищожаваме. Този проблем ще става все по-сложен, защото все повече държави се подсигуряват с ядрено оръжие.

Антибиотична резистентност

Въпреки че учените постоянно работят върху изобретяването на нови и все по-силни антибиотици, ние все по-бързо се доближаваме до времето, когато всички наши настоящи антибиотици ще бъдат безполезни срещу еволюиралите микроби.

Това може да ни върне обратно във времето, когато порязването на хартия би могло да ни убие.

Кибервойна

Кибервойната е политически мотивирано хакване с цел подривни действия, саботаж, шпионаж и други. Това е вид информационна война. Тъй като непрекъснато се създават нови видове атаки, все още няма точно описание на кибервойната.

Навярно това не би довело до край на света, но са достатъчни последствията от една масова кражба на лични данни и финанси, или пробив в националната сигурност на някоя от водещите сили.

Представете си какво би станало, ако например един милиард души останат без достъп до Интернет – пълна анархия е най-малкото, за което ни идва на ум. Всичко това е напълно възможно със знанията, които притежаваме днес.

Изчерпване на ресурсите

Въпреки че това може да не доведе директно до края на човечеството, то може да доведе до края на цивилизацията. При евентуален край на цивилизацията, ще се наложи следващото население на Земята да извърви целият път, който сме изминали, наново. А, това си е една гигантска крачка назад.

Суша

Дейностите, водещи до глобално изменение на климата се очаква да дадат началото на засушавания със значително въздействие върху земеделието по света, особено в развиващите се страни.

Някои от най-добре познатите ни засушавания в историята включват: – Индия през 1900 г., когато умират до 3,2 милиона души; – СССР в периода 1921-22 г., когато умират над 5 милиона души от глад; – Китай през 1936 и 1941 г,, със съответно 5 и 2,5 милиона души.

През 2006 г., Китай изпитва най-ужасната си суша, когато умират 8 милиона души и 7 милиона говеда.

С продължаващото изменение на климата, няма да бъде изненада за никой, ако именно сушата доведе до края на човечеството.

Апатия

Фактът, че досега не се е случвало природно или друго бедствие в глобален мащаб, кара хората да гледат на апокалиптичните събития, като нещо малко вероятно да се случи, което води до неспособност за адекватна подготовка.

Може би ще си помислите, че това не би довело до края на човечеството, но по-опасно от едно глобално бедствие могат да бъдат само милиони неподготвени хора, изпаднали в паника.

Глад

Ако четете това, то най-вероятно приемате храната за даденост. Ако продължаваме да съсипваме Земята със същото темпо, тя няма да може да продължи да ни изхранва и краят няма да е далече.

Суперхора

С генетичният напредък и дизайнерските бебета (бебе по каталог), които вече са реалност, какво може да спре конкуриращите се правителства да модифицират своите граждани? И в какъв момент биха престанали да бъдат човешки? Така би могло да изчезне човечеството, чрез изкуствено предизвикана еволюция.

Grey goo

Това е наименованието, което учените дават на хипотетичен инцидент, при който безконтролно самовъзпроизвеждащата се нанотехнология се размножава, докато напълно не завладее Земята.

Биологична война

В една такава война се използва биологично оръжие. Това са бактерии, вируси, болестотворни организми и токсини, които убиват, нараняват или разболяват противника. Биологичното оръжие е създадено, за да убива огромен брой хора и трудно би могло да се контролира, затова се нарича оръжие за масово унищожение.

Официално е забранено разработването и използването на такива оръжия с Женевския протокол, но това не означава, че не може да се използва под прикритие.

Депопулация

Вече обсъдихме пренаселването, а какво ще кажем за обратното? Според различни проучвания, тъй като народите се развиват все повече, хората предпочитат да имат по-малко деца или изобщо да нямат. И какво смятате ще се случи, когато хората спрат да имат деца?

Забележка: Ако смятате, че това звучи смешно, очевидно не сте японец. Правителството на Япония се блъска със задачата да накара младите хора да раждат деца. Ако се провалят ги грози страшна демографска криза. Европа върви устремено към такава.

Слънчеви бури

Въпреки че повечето слънчеви бури са сравнително безобидни, вече е известно, че могат да оставят цели градове без ток. Колко големи биха могли да бъдат щетите от по-силна буря? Не знаем, докато не се случи, но ако е достатъчно силна, тя лесно може да предизвика глобален хаос и много жертви.

Глобално затопляне

На тази тема може да се говори много. Много хора оспорват съществуването на такова затопляне, но е факт, че с всяка изминала година климата се променя и предизвиква все по-страшни катаклизми.

Астероид

Много актуална тема е сблъсъкът на астероид. Разбира се, че до хиляда години вече може да притежаваме много мощни отбранителни системи, с които да предотвратим такъв сблъсък…освен ако не сме твърде заети да се бием един с друг.

Мега цунами

С изменението на климата идва и нестабилността. Една от тези нестабилности е вероятността от мега цунами. Макар че едно такова цунами едва ли би могло да унищожи целия живот на планетата, то би могло да бъде достатъчно силно, за да разруши всичко, от което зависим.

Измирането на пчелите

Измирането на пчелите и изчезването на човека вървят ръка за ръка. Изчезването на пчелите ще доведе до срив на световната икономика и глобален глад. А това води и до залязването на човешката раса.

Сетланс