Живко Господинов: Бургас се нуждае от интелигентни решения за транспортната система

1
123
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Местната структура на БСП представи пореден елемент от своята платформа Визия за Бургас – този път за транспортната система в града. Според общинският председател Живко Господинов е необходимо внедряването на съвременни интелигентни системи, които да решат проблемите, свързани с трафика.

”Настоящата система създава повече хаос, отколкото правила”, заяви той и посочи, че проблемите са свързани както с увеличаващия се брой леки автомобили, липсата на места за паркиране и скъпия, но нефункционален градски транспорт.

Решението е във въвеждането на интелигентни транспортни системи, които да управляват трафика и да осигуряват т.нар. зелена вълна, която да намали задръстванията и респективно замърсяването на въздуха, посочи Господинов.

”Има системи за предварително локализиране на превозните средства от градския транспорт и автомобилите със специален режим на движение, които осигуряват предимство на тези автомобили. Чрез GPS те засичат приближаващите превозни средства и променят режима на светофара”, обясни местният лидер на левицата, като изтъкна, че тези системи намаляват с 30% времето за придвижване, намаляват вредните емисии с 25% и разходите на гориво с до 9%.

За пореден път народният представител Николай Тишев разкритикува “Синята зона” като “касичка за попълване на общинския бюджет, която не гарантира качествена услуга”. Социалистите попитаха и къде са буферните паркинги в подходите на града, обещавани от администрацията.

Тишев коментира, че паркингите, които се изграждат и рекламират от Общината, всъщност се намират на места, където хората така или иначе си паркирали. Администрацията само “разчертавала местата”.

Представителите на БСП засегнаха и още един сериозен проблем, свързан с училищата, около които сутрин и вечер се образуват задръствания заради изпращащите и посрещащите децата си родители. По думите на Чанко Мирчев, проблемът ще бъде отнесен до комисията по транспорт при първа възможност.