Медицинските специалисти в Бургас излизат на протест в края на март

1
137
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

В края на март ще се състои втори Националния протест за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение в здравеопазването. Демонстрацията е планирана за 21-ви март. В този ден, лекарите на дежурство, които подкрепят исканията на организаторите, ще работят със синя лента на ревера на престилката, в знак на солидарност.

Бургаските медицински специалисти отново ще се включат в проявата. Демонстрацията в крайморския град ще се състои от 15:00 часа пред сградата на Общината.

Исканията на протестиращите са следните:

1. Без търговски дружества в здравеопазването. 2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната. 3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността). 4. Връщане на медицинските стандарти. 5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година. 6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването. 7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. 8. Промяна в категорията труд.

Припомняме Ви, че първият протест се състоя на 1-ви март.