Уроборос, историята на безкрайността и страхът от вечен живот

1
114
Добави коментар
setlans
setlans

Уроборос – символът на безкрайността. Откъде идва идеята за безкрайност. Какво е Апейрофобия?

Много хора се страхуват от смъртта, най-вече, защото не знаят какво се случва след това. Ще престанем ли да съществуваме, ще се преродим ли, или ще продължим да съществуваме под друга форма? Смъртта ли е крайната цел? Това са въпросите, на които повечето хора търсят отговори. Незнанието кара много хора да се страхуват от смъртта.

Съвсем нормално е да има и хора, които се страхуват да живеят вечно. Този страх е известен като Апейрофобия. Думата идва от апейро, което на гръцки означава безкрайно, безгранично. Хората, които страдат от тази фобия, се страхуват от безкрайността, концепция, която има своите корени далеч в историята.

Безкрайното…

Загадката на времето е очаровала не само съвременните учени, но и нашите предци. Много древни цивилизации са вярвали в концепцията за безкрайност. Най-ранната идея за безкрайността идва от Анаксимандър, гръцки философ, живял в Милет.

Анаксимандър е представител на школата на натурофилите. Те се опитват да определят началото на света и да дадат разумно обяснение на процесите, които се извършват в природата.

Според него в основата на нещата стои едно неопределено вещество, което той нарича апейрон (безпределното) – неопределената безкрайна и вечно движеща се материя или това, което не може да бъде променено или прекъснато от единия до другия край.

„От каквото възникват всички неща, в същото се превръщат по силата на необходимостта. Защото поради своята нечестивост те търпят наказание и получават възмездие едно от друго според мярата и времето.“

Изследването на древните текстове разкрива, че много хора са използвали сходен древен символ, за да изразят идеите си за безкрайността – символът Уроборос.

Снимка: By anonymous medieval illuminator; uploader Carlos adanero – scan of entire page here., Public Domain, Link

Уроборос е един от най-древните символи и буквално означава „ядящ опашката си“. Символът е широко разпространен в различните култури и представлява змия, захапала опашката (понякога и дракон). Не е ясно, откъде идва този символ и коя култура го използва за първи път.

Уроборосът е символ на безкрайността, вечния кръговрат и единството на противоположностите. Алхимиците са го използвали като пречистващ глиф и са го наричали „името на Великата Световна Змия, която обгражда Земята.“

Интересно: 9 древни индийски символи и тяхното значение

В китайската култура се смята, че Вселената е създадена от съюза между двете противоположности – светлината и мрака. Те също са използвали символът Уроборос, за да изобразят този съюз. Друг такъв символ е Ин и Ян.

В произведенията на древната индийска култура, символът на змията е изобразен, обграждащ костенурката, която държи на гърба си четирите слона, които носят света.

В Европа символът на безкрайността се използва най-често в скандинавската митология, в сравнение с други вярвания и култури. Йормунганд е „Змията (змеят) на Мидгард, т.е. „Световна змия (змей)“, която живее в Световния океан и опасва земята.

Какво е Апейрофобия?

В днешно време, Апейрофобията е малко известно, но доста често срещано състояние. Хора от различни възрастови групи могат да изпитат Апейрофобия, но все още не е ясно, какво причинява това безпокойство.

Както при повечето фобии, състоянието често се проследява до специфично събитие, което отключва този страх. Това обикновено е травматично преживяване в ранна възраст, но може да бъде и комбинация от различни житейски преживявания.

За много хора е трудно да разберат, че има такива, които изпитват страх от вечния живот. Апейрофобите се чувстват сякаш са заклещени във времето, и не могат да избягат.

Един апейрофоб описва какво е неговото чувство и какво изпитва.

„Страхувам се, че в крайна сметка, живеейки вечно, аз ще стигна до този момент, в който съм преживял всичко, научил съм всичко, свършил съм всичко, запознал съм се с всички, и няма да има смисъл от съществуването ми, но няма да мога да избягам, без значение колко го искам.

И въпреки че това ще отнеме много много време, моето виждане е, че в крайна сметка ще се случи, и след това ще настъпи момент, в който цялото изминало време ще изглежда като мигване, защото времето е нищо повече от възприятие и измерване.“

Изпитвали ли сте страх от вечността и вечният живот? Споделете своите мисли по темата на нашата Фейсбук страница.

Сетланс

Източници

1. http://www.messagetoeagle.com/apeirophobia-people-who-fear-they-will-live-forever-and-are-afraid-of-infinity/
2. http://mythologian.net/ouroboros-symbol-of-infinity/
3. https://en.wikipedia.org/wiki/Ouroboros