Агарта и Златният град Шамбала

1
124
Добави коментар
setlans
setlans

Агарта и Златният град Шамбала

Прекосявайки планинските масиви на Централна Азия през 1926 г., руският философ Николай Рьорич и неговите водачи биват шокирани, когато стават свидетели на невероятно златно кълбо плаващо във въздуха.

„…високо в безоблачното небе, те ясно са видели златен сферичен обект, който се е движил от Алтайските планини на север с огромна скорост. С рязък завой на югозапад, златната сфера изчезнала бързо отвъд Хумболт планина.“– от глава 4 на „Невидимият орел: Историята на нацисткия окултизъм“ от Алън Бейкър.

Някои твърдят, че пътуването му не е било обикновена експедиция. Той се е опитал да върне фрагмент от легендарния камък Чинтамани на мястото, където принадлежи – в центъра на Шамбала, а златната сфера била гостоприемен знак отвътре.

Пророчествата на Шамбала

Легендата за Шамбала може да се намери в учението на Калачакра, или „Цикли на времето“, на тибетския будизъм.

Това е „Чиста земя“, кръгообразен град, обкръжен от осем заснежени планини, които наподобяват лотосов цвят, който съществува в пространството между физическото и духовното, може би в друго измерение. Столицата се нарича Калапа и се намира в самия център на областта, където „Краля на света“ стои на своя трон.

Според будистките учения, този рай е достъпен само за тези с чисти намерения и „кармична асоциация.“

Разбира се, много хора са се опитвали да намерят Шамбала – повечето вярват, че тя се намира в рамките на вътрешна Азия, може би Хималаите, или в рамките на „етерното тяло“ някъде в пустинята Гоби. Самият Рьорих твърди, че входът към Шамбала е свързан с подземен проход до Лхаса, столицата на Тибет.

Но Николай Рьорих не е единственият, който е търсил входа към Шамбала. Вярва се, че нацистите са търсили помощ от митичния град по време на многобройните си експедиции в Тибет през 1930-те г.

Не се знае дали някой е открил Шамбала и къде точно се намира.

Но има едно пророчество, което се носи от уста на уста:

Когато нашият свят бъде погълнат от война и страдание, и всичко бъде загубено, се казва, че „Кралят на света“ ще се издигне от Шамбала с огромна войска и ще премахне тъмнината от Земята. Ще последва епоха на мир и благоденствие.

Портата към Агарта

Книгата „Зверове, Мъже и Богове“ на Фердинанд Осендовски е интересен мемоар на преживяванията на Осендовски в Русия по време на Руската гражданска война, и неговото пътешествие в Монголия. Но това не е обикновена приказка.

В глава XLVI, „Подземно кралство“, той разказва за случка, в която неговите монголски водачи спират внезапно, слизат от камилите си и започват да се молят, повтаряйки думите „Ом Мани Падме Хум„.

Когато всичко приключило, един от тях обяснил:
„‘Видя ли’, попитал той, ‘как нашите камили мърдаха ушите си в страх? Как стадото коне от долината застана мирно и се концентрира и как овцете и говедата легнаха свити на земята? Забеляза ли, че птиците не летяха…Всички живи същества в страх неволно паднаха в молитва и в очакване на съдбата си. Това се случи точно сега. Така е било винаги, когато „Кралят на света“ се моли в подземния си дворец и определя съдбата на всички хора на Земята.“

По-късно в книгата, Осендовски научава „Мистерията на мистериите“, легендата на Кралство Агарта. Показана му е пещера, или „пушеща порта“, през която древното племе е избягало в „подземната страна“, според местните жители.

Най-накрая Осендовски се среща с един тибетец – принц Чултун Бейли, който е изгнаник в Монголия, и който му предоставя така нужната информация за подземното царство Агарта:

„Там вътре, не е толкова прекрасно. Вие знаете, че в двата най-големи океана на изток и на запад, там са били преди два континента. Те изчезват под водата, но техните хора влизат в подземното царство…Има много различни хора и много различни племена…“
Напоследък, това странно място в центъра на Земята стана известно като Агарта.

По-новите митове описват мястото, като технологично чудо (включително, може би, летящи чинии), където първосвещеници, учени и свръхчовеци притежават невероятна сила, подобно на цивилизациите, описвани от Реймънд Бернард и Олаф Янсен.

На места се споменава, че Шамбала е столицата на Агарта, но това е чисто западна идея. Казва се, че входове към нея съществуват на полюсите, в пещери и тунели навсякъде по цялата планета, като пчелна пита.

Някои, като Бернард, вярват, че тази цивилизация се състои от останките на Лемурия и Атлантида. Двата унищожени континента, за които споменахме по-горе.

Осендовски също така получава информация, че хората, които живеят в това царство имат особена сила. Ако бъдат провокирани, „да взривят цялата повърхност на нашата планета и да я превърнат в пустиня.“

Сетланс / strangerdimensions