Шефът на ФГВБ Радослав Миленков е предложен за подуправител на БНБ

1
149
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Настоящият председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков е предложен от гуверньора на БНБ за подуправител с ресор „Банков надзор“.  Димитър Радев е внесъл в Народното събрание кандидатурата му, която трябва да бъде одобрена от депутатите.

Ако той бъде одобрен, ще заеме поста на Димитър Костов, който в началото на март входира своята оставка с мотива, че извършената работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи е била твърде интензивна.

Миленков от своя страна пое ФГВБ през ноември 2014 г. с идването на власт на втория кабинет на Бойко Борисов с финансов министър Владислав Горанов. Под неговото управление Фондът изплати обезщетения в размер на 3.6 млрд. лв. на засегнатите депозитари във фалиралата Корпоративна търговска банка. За да се справи със своите ангажименти тогава, ФГВБ трябваше да вземе заем от държавата, тъй като разполагаше само с 2.1 млрд. лв.

В мотивите на управителя на БНБ Димитър Радев към предложението се посочва, че Миленков е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация. „Той разполага с всички необходими качества за ръководител на управление „Банков надзор“ в БНБ, включително задълбочен поглед върху банковата система, практически знания за механизмите за осъществяване на банковия надзор, както и значителен управленски опит в няколко търговски банки“, смята Радев.

„В рамките на своя успешен мандат като председател на ФГВБ той поддържа добро сътрудничество с Българската народна банка, Министерството на финансите, банковата общност в страната и с други национални и международни институции“, смята още гуверньорът на БНБ.

Радослав Миленков е магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство, владее английски език и не членува в политически партии, показва биографичната му справка.