Превенция на бедствия и аварии

1
223
Добави коментар
svetttlana
svetttlana

Знаете ли как да реагирате при възникване на ситуация, която може да причини бедствие или авария? Може би всеки от нас си спомня часовете по гражданска защита в училище, където ни преподаваха основни правила на поведение по време на земетресение, пожар, наводнение и други. И всеки един от нас вероятно е преживявал поне едно земетресение, а първата му реакция е била да застане под касата на вратата в помещението, в което се намира. Но знаем ли как да реагираме, когато някакъв обект в градска среда създава предпоставка за произшествие? Знаем ли как да го обезопасим и трябва ли въобще?

Всъщност всяка местна администрация разполага със звено за аварийна помощ и превенция, което отговаря за широк спектър от дейности. В списъка на по-важните на Звеното в Столична община спадат премахване на опасни дървета и клони от тротоари, булеварди, улици, паркове и опасно надвиснали предмети от покривни конструкции, обезопасяване на билбордове, мантинели, метални и тръбно-решетъчни прегради, ликвидиране последствия от аварии и инциденти, свързани с химически и опасни вещества, издирване и спасяване на хора в планински терени, евакуация на хора при възникване на бедствия, аварии, отводняване на обществени сгради и обекти от критичната инфраструктура, проверка на  изправността на съоръженията, монтиране на детски площадки и др.

Това, което ние трябва да направим като граждани,  виждайки  обект, който би могъл да създаде опасност, е да не се опитваме да го отстраняваме сами., а да сигнализираме на контролните органи. Те ще  изпратят специализирани екипи, които разполагат с необходимата техника, оборудване и познания да се справят с проблема.

Разбира се, осигуряването на тази техника и апаратура, без която екипите от специализираното звено за аварийна помощ и превенция няма да могат да си свършат надеждно работата, е скъпо начинание. Ето защо, при недостиг на достатъчно бюджетни средства, дейността се подпомага и със средства от Специализирания общински приватизационен фонд, председател на Съвета за управлението на който е Орлин Алексиев общински съветник в Столичния общински съвет. А самият Фонд има за цел да акумулира средствата от приватизация на общинска собственост.

Според отчет, предоставен от председателя на Съвета за управлението на Фонда, Орлин Алексиев, в медиите, през 2018-а година СОПФ е предоставил средства в размер до 420 хил. лева за закупуване на автовишка и специализиран автомобил, който е оборудван за аварийна помощ и защита при бедствия за Столична община. За настоящата 2019-а година е в ход процедура за закупуване на автомобили с повишена проходимост за дейностите по аварийна помощ и превенция за възможни бедствия и аварии.

Превенция на бедствия и аварии

Rate this post

Google+ Comments