Мощите на св. Ефрем в Габрово и Велико Търново през уикенда

1
140
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

С благословението на Великотърновския митрополит Григорий иконата с чудотворните мощи на свети Ефрем Нови ще бъде посрещната тържествено  и изложена за поклонение Габрово и Велико Търново.

В Габрово светинята ще пристигне   на 16 март  (събота) в 9 часа в храм „Успение Богородично“ и ще престои през целия ден, като в 17 часа ще бъде отслужен молебен за здраве. 17.30 часа отново в храма ще бъдат представени и книгите за свети Ефрем Нови- „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“.

Във Велико Търново светата икона ще  бъде посрещната на 17 март (неделя) в 9 часа в Катедралния храм „Рождество Богородично“ и отново в 17 часа ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение, и от 17.30 ще бъдат представени книгите за светията.

И на двете места специален гост на представянето на книгите ще бъде гръцкият певец Никос Месогитис, който освен музикалната си кариера е представител и на Месогийската митрополия в Гърция.  Самият той е и много свързан със свети Ефрем. През 2011-а година Никос е един от тримата души, присъствали на отваряне раклата с мощите на свети Ефрем в гръцкия град Неа Макри, малко преди канонизацията на светията. Той ще разкаже на присъстващите за обичта и уважението на гърците към свети Ефрем Нови и някои от чудесата, които са му се случили по молитвите на свети Ефрем, като последното е от месец януари.