Бургаски археолог разказва как се датират находките

1
146
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тази седмица, любителите на археологията в Бургас ще имат възможността да научат в детайл как се датират находките. Тайните на датировката ще разкрие бургаският археолог д-р Йото Валериев в рамките на традиционната съботна лекция в музея на 16-и март. Той ще представи и данни от интердисциплинарни изследвания върху метални висулки с изображения на кон с мъжка глава.

Археолозите от средата на миналия век свързваха тези любопитни ювелирни изделия с българската материална култура от периода на Първото българско царство (VII–XI в.), определяха ги като изработени от бронз и ги разглеждаха заедно с друг вид паметници – т. нар. бронзови амулети конници, датирани в периода VI–XI в. Предприетите в последните години анализи обаче, коригираха представата за съставния им материал и датировката като ги отнесоха към Късното Средновековие и по-конкретно в XIX в.

Лекцията „Висулки представящи изображения на кон с мъжка глава“ ще се състои тази събота (16 март), от 11:30 ч. в Етнографския музей на ул. „Славянска” 69. Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.