Всеки ден е дар, а не дадено право

2
210
Добави коментар
stupid
stupid

 

Въпрос, който всеки неизбежно си задава в някакъв момент от живота си: Защо лошите неща се случват на добрите хора?

 

Холи Бъчър от Австралия  е на 26-години, когато и е поставена смъртоносна диагноза, която никой не е очаквал. Тя е едва на 27 години котато губи битката с рядка форма на рак, известен като „Сарком на Юинг“. След като разбира, че е изправена пред неизбежна смърт, един ден преди да почине тя споделя във Фейсбук, как животът й се е променил след диагнозата и наученото оттогава. Искреното, дълбоко и вълнуващо послание.

 

 

„Съвет от Хол:

 

Странно е да осъзнаеш и приемеш смъртността си на 26 години. Това просто е едно от онези неща, които пренебрегваш. Дните отминават и вие просто очаквате, че те ще продължат да идват; докато не се случи неочакваното. Винаги съм си представяла, че ще остарея, посивея и набръчкам – най-вероятно причинени от красивото ми семейство (много деца), планирани с любовта на живота ми. Толкова го искам, че чак боли.

 

Това е живота; той е крехък, ценен и непредсказуем и всеки ден е дар, а не дадено право.

 

Сега съм на 27 години. Не искам да си отивам. Обичам живота си. Щастлива съм. Дължа го на близките си. Но контролът е извън ръцете ми.

 

Не започвам това „предсмъртно писмо“, за да предизвикам страх от смъртта – харесвам факта, че не осъзнаваме неизбежността й. Освен, когато искам да говоря за нея, а това се третира като тема „табу“ – като нещо което никога няма да се случи на никой от нас. Това беше малко трудно. Просто искам хората да спрат да се тревожат толкова много за малките, безсмислени стресови ситуации в живота и да се опитат да запомнят, че всички ние имаме една и съща съдба, за това правете каквото можете, за да чувствате, че прекарвате времето си достойно и велико, без глупостите.

 

Аз изоставих много от мислите си, тъй като имах много време да обмислям живота си през последните няколко месеца. Разбира се, най-често посред нощ тези случайни неща се появяват внезапно в главата ми!

 

В момент, в които ти се тревожиш за нелепи неща (нещо, което забелязах често през последните няколко месеца), просто помисли за някой, който наистина е изправен пред проблем. Бъдете благодарни за вашия малък проблем и го преодолейте. Добре е да признаете, че той е нещо дразнещо, но се опитайте да не продължавате по този начин и да не влияете негативно на деня на другите хора.

 

След като направите това, излезте навън и поемете силно свежия въздух докато изпълни дробовете ви, погледнете колко е синьо небето и колко зелени са дърветата; толкова е красиво. Помислете колко щастливи сте, че можете да направите точно това – да дишате.

 

Може да сте попаднали в задръстване, или не сте си доспали, защото вашите красиви бебета са ви държали будни, или вашият фризьор е подстригал косата ви твърде много. Новите ви фалшиви нокти може да са се счупили, циците ви да са твърде малки или да имате целулит на задника, а коремът ви да виси.

 

Оставете тези глупости настрани. Кълна се, че няма да мислите за тези неща, когато дойде вашият ред да си отидете. Това е толкова незначително, когато погледнете целия си живот. Гледам как тялото ми се топи направо пред очите ми, без да мога да направя нищо за това и всичко, което искам сега, е да имам още един рожден ден или още една Коледа със семейството си, или само още един ден с моя партньор и кучето ми. Само още един.

 

Чувам хората да се оплакват от ужасната си работа или колко им е трудно да правят упражнения – Бъдете благодарни, че сте физически способни да го правите. Работатата и упражненията могат да изглеждат толкова тривиално … докато тялото ви не може да правите някое от тях.

 

Опитах се да живея здравословен живот, всъщност това беше най-голямата ми страст. Оценявайте доброто си здраве и своето функциониращо тяло – дори ако според вас не е идеалният размер. Грижете се за него и осъзнайте колко невероятното е то. Движете го и го поддържайте с прясна храна. Не го пренебрегвайте.

 

Не забравяйте, че доброто здраве не се изчерпва само с физическото тяло. Работете също толкова всеотдайно и за намиране на вашето умствено, емоционално и духовно щастие. По този начин може да осъзнаете колко незначително и маловажно е да се стремите към идеалното тяло, което социалните медии ви представят като перфектно. Изтрийте всеки акаунт, който се появява във вашите новинарски емисии, който ви кара да се чувствате гадно, независимо дали е на приятел, или не. Бъдете безмилостни заради собственото си благосъстояние.

 

Бъдете благодарни за всеки ден, в който нищо не ви боли, а в дните, в които не се чувствате добре, заради грип, болки в гърба или изкълчен глезен, приемете, че това е гадно, но бъдете благодарни, че не е животозастрашаващо и то ще отмине.

 

Хора, хленчете, по-малко! .. И си помагайте повече.

 

Давайте, давайте, давайте. Вярно е, че получавате повече щастие, когато правите неща за другите, отколкото, когато ги правите за себе си. Иска ми се да бях правила повече това. Тъй като съм болна, срещнах най-невероятните даряващите и любезни хора и съм приемник на най-милостивите и любящи думи и подкрепа от моето семейство, приятели и непознати; Получих повече, отколкото някога бих могла да дам в замяна. Никога няма да забравя това и ще бъда вечно благодарна на всички тези хора.

 

Странно нещо е да имаш пари за харчене накрая… когато умираш. Тогава не излизаш да купуваш материални неща, които обикновено купуваш, като нова рокля. Това те кара да си мислиш колко глупаво е, че смятаме, че си струва да харчим толкова много пари за нови дрехи и „неща“ в живота ни.

 

Купете на приятеля си нещо, вместо друга рокля, козметичен продукт или бижута за поредната сватба.  1. Никой не се интересува, ако носите една и съща дреха два пъти 2. Чувството е прекрасно. Ползвайте ги да отидете с приятели да похапнете или още по-добре, пригответе сами нещо за ядене за тях. Почерпете с кафе. Подарете им растение, масаж или свещ и им кажете, че ги обичате, когато им ги давате.

 

Ценете времето на другите хора. Не ги оставяйте да чакат, защото не обичате да сте точни. Пригответе се от по-рано, ако сте един от тези хора и оценете, че вашите приятели искат да споделят времето си с вас, а не да седят сами, чакайки приятел. Ще спечелите и уважението им! 

 

Тази година нашето семейство се съгласи да не прави подаръци за Коледа и въпреки, че дървото изглеждаше доста тъжно и празно (аз почти провалих Бъдни вечер!), беше толкова хубаво, защото хората не бяха притиснати от необходимостта да пазаруват и усилията им бяха насочени да пишат мили картички. Освен това си представете, че семейство ми се опитва да ми купи подарък, знаейки, че вероятно ще си останат сами с него… странно! Може да изглежда неубедително, но тези картички означават много повече за мен, отколкото всяка импулсивна покупка. Имайте предвид, че това е по-лесно да се прави в нашата къща, защото нямахме малки деца. Както и да е, поуката на историята е, че подаръците не са необходим за една смислена Коледа.

 

Използвайте парите си за преживявания. Или поне не пропускайте преживяванията, защото сте изхарчили всичките си пари за материални неща.

 

Положете усилия да направите това пътуване до плажа, което все отлагате. Потопете краката си във водата и заровете пръсти в пясъка. Намокрете лицето си със солена вода. 

 

Отидете сред природата.

 

Опитайте просто да се наслаждавате и да се потопите в моментите, вместо да ги заснемате с телефона си. Животът не е предназначен да бъде преживян през екрана на телефона, нито за заснемането на перфектната снимка. Престанете да се опитвате да уловите момента за всички останали.

 

Случайни риторични въпроси. Дали тези няколко часа, които прекарвате в правене на косата си и гримиране, си заслужават повече от излизане за една нощ? Аз никога не съм разбирал това в жените.

 

Ставайте рано понякога и слушайте птиците, докато наблюдавате красивите цветове на изгряващото слънце.

 

Слушайте музика… наистина слушайте. Музиката е терапия. Старата е най-добра.

 

Прегърнете кучето си. Когато съм далеч, това ще ми липсва.

 

Говорете с приятелите си. Изключете телефона си. Попитай те ги дали са добре.

 

Пътувайте, ако това е вашето желание, недейте, ако не желаете.

 

Работете, за да живеете, не живейте, за да работите.

 

Сериозно, направете това, което кара сърцето ви да е щастливо.

 

Изяще торта, без никакво чувство на вина.

 

Кажете не на неща, които наистина не желаете да правите.

 

Не се чувствайте длъжни да правите това, което другите хора си мислят, че осмисля животът.

 

Кажете на любимите си хора, че ги обичате всеки път, когато имате възможност и ги обичайте с всичко, което имате.

 

Също така помнете, ако нещо ви прави нещастни, вие имате силата да го промените – работата, любовта или каквото и да е. Имайте смелост да се промените. Вие не знаете колко време имате на тази земя, за това не го губете като се чувствате нещастни. Знам, че ви казват това през цялото време, но то е абсолютно вярно.

 

Както и да е, това е съвет за живота от едно младо момиче. Приемете го или го отхвърлете, нямам нищо против!

 

О, и едно последно нещо, ако можете, направете нещо добро за човечеството (и за мен) и започнете редовно да дарявате кръв. Това ще ви накара да се почувствате по-добре с допълнителния бонус – мисълта, че спасявате човешки живот. Чувствам, че това е толкова пренебрегвано, като се има предвид, че всяко дарение на кръв може да спаси 3 живота! Това е огромно влияние, което всеки човек може да направи и процедурата наистина е толкова лесна.

 

Даряването на кръв (торбичките бяха повече отколкото можех да преброя) ми помогна да преживея още една година – една година за която ще бъда вечно благодарена, че я прекарах тук, на Земята с моето семейство, приятели и кучето ми. Една година, в която имах някои от най-прекрасните моменти в живота си.

 

.. До нови срещи.

 

Хол“