Депутатите гласуват Изборния кодекс и забраната за пушене на наргилета на закрито

1
193
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Няколко важни текста влизат в програмата на Парламента за днес. В рамките на пленарното си заседание народните представители ще гласуват промените в Изборния кодекс, както и тези в Закона за здравето, които налагат забрана за пушене на наргилета на закрито.

Колкото до първия, днес ще бъде обсъждано връщането на преференциите, внесено от ГЕРБ след неуспеха на президентското вето. Управляващите предлагат връщане на по-ниските прагове, докато от ДПС предлагат завишаването им.

На първо четене ще бъде гласувано и приравняването на наргилетата и водните лули за пушене с цигарите и другите тютюневи изделия, регулирани от закона. Промените бяха предложени от Валери Симеонов, най-вече след като в медийното и общественото пространство нашумяха статистически данни за популярността на тези продукти сред младежите.

Междувременно, на редовното си заседание днес кабинетът трябва да одобри българските кандидатури за европейски прокурор. Номинирани са Десислава Пиронева, Светлана Шопова-Колева  и Теодора Георгиева.