Масло от облепиха – полезни свойства, странични ефекти и къде да го намерим

1
497
Добави коментар
teokostov
teokostov

Облепихата, позната още като морски зърнастец или ракитник е растение, чиито части – листа, цветове, семена и плодове се използват за приготвяне на различни лекарства и козметични продукти.

Облепиховите листа и цветове по-често се използват като средство против артрит, стомашно-чревни заболявания, подагра, кожни обриви и др. Чаят от листа на морски зърнастец се използва като източник на витамини, антиоксиданти и масни киселини.

Плодовете на облепихата се използват за предотвратяване на инфекции, подобраване на зраението и забавяне на процеса на стареене.

Маслото от семена или плодове на облепиха е често използвано отхрачващо средство, което има благоприятно влияние при астма, сърдечни заболявания, ангина, висок холестерол, заболявания на кръвоносните съдове и др. Маслото от облепиха се използва като помощник на мозъка – за запазване на паметта и концентрацията с напредването на възрастта. Облепиховото масло успешно се прилага при стомашно-чревни заболявания, включително язви и рефлуксен езофагтин, предотвратява т.нар. нощна слепота и е ценен помощник при „сухи“ очи.

Все повече хора използват маслото от облепиха и като козметичен продукт. Маслото от семена и плодове може да се нанася директно върху кожата, като по този начин предотвратява слънчево изгаряне, подпомага лечението при радиацонно увреждане от рентгенови лъчи, заздравява рани, помага при акне, дерматит, суха кожа, екзема. Маслото от облепиха е често срещана съставка в антиейджинг козметиката.

Полезни свойства:

Хранителни вещества Маслото от облепиха е богато на различни витамини, минерали и полезни растителни съединения като естествени антиоксиданти, кверцетин, калий, калций, магнезий, желязо и фосфор. Облепиховото масло може би е единственият растителен продукт, който осигурява всички омега мастни киселини – Омега-3, Омега-6, Омега-7 и Омега-9.

Подобрява работата на сърцето Антиоксидантите, които се съдържат в маслото от морски зърнастец помагат за намаляване на рисковите фактори свързани със сърцето, включително кръвни съсиреци, кръвно налягане и високи нира на холестерола. Приемането на масло от облепиха намалява нивата на холестерола при хора с нарушено сърдечно здраве.

Диабет Маслото от облепиха може да помогне за предотвратяване на диабета. Облепихата подпомага понижаване на нивата на кръвна захар чрез увеличаване на секрецията на инсулин.

Стимулира имунтета Облепиховото масло помага на тялото да се предпази от различни инфекции. Флавоноидите в маслото подпомагат имунната система и повишават устойчивостта към различни заболявания. Облепихата защитава от грип, херпес, ХИВ вируси и др.

Черен дроб Заради високото съдържание на здравословни мазнини, Витамин Е, и каротеноиди маслото облепиха предпазва чернодробните клетки от увреждане. Проучвания доказват, че прием на 15 мл. масло от облепиха на ден подобрява състоянието на хора, страдащи от цироза.

Още здравословни ползи Маслото от облепиха подобрява храносмилането, намалява симптомите при менопауза и се използва като алтернативно средство от жени в постменопауза, които не могат да приемат естроген.

Облепиховото масло намалява зачервяването и пареното на очите.

Облепихата действа благоприятно при депресия.

Странични ефекти

Облепиха и масло от плодове и семена на растението не се препоръчват за употреба при бременност и кърмене. Хора, страдащи от ниско кръвно налягане също не трябва да приемат масло от облепиха. Ако приемате облепихово масло и претърпите хирургическа интервенция е необходимо да прекратите приема за около 2 седмици.

От къде да купя?

Масло от облепиха можете да закупите от търговските обекти на „Здравница“ в гр. София или да поръчате онлайн с доставка до всяка точка на България и Европа.

Облепихово масло можете да намерите и в над 200 магазини и аптеки в цялата страна, които са част от

Партньорската търговска мрежа на Здравница.