Пролетно почистване на дома и душата

3
290
Добави коментар
Dysign
Dysign

С първата поредица по-топли и слънчеви дни у нас се пробуди и желанието за пролетно почистване и проветряване на дома. Сякаш слънцето проникна във всяко забравено ъгълче на стаите у дома и огря прашинките, натрупани през мрачните и студени зимни дни. Обикновено тогава имаме желанието само да се свие под одеялото с книга в ръка, но не и да чистим, нито пък основно.

И тъй като ние започваме лека – полека да вкарваме дома си в ред, защо да не помогнем и на вас да направите това? Сигурни сме, че и вие отлагате момента на основното пролетно почистване, защото това само по себе си е много неблагодарно занимание. В момента, в който измиете прозорците си, навън ще завали, а детето ще влети с калните си обувки по току-що изчистения под.

Но с една добра организация на времето и с малко помощ от семейството само за един уикенд всичко ще е приключило – домът ви ще грее от чистота, а душата ви ще диша по-леко.

Направете дарение на нуждаещи се

За начало повикайте фирма да вземе и да изпере килимите ви. Услугата е наистина много удобна – те идват до дома ви в час, определен от вас, а после ви носят килимите почистени и изпрани, вие трябва само да ги постелите. Така спестявате часове и труд в почистването им.  

После минете във всяка стая, преглеждайки заедно с децата техните и вашите дрехи. Отделете скъсаните и захабените за изхвърляне, а здравите, но омалели или омръзнали пригответе за дарение. Направете същото с обувките.

Прегледайте чаршафите, завивките на леглата, покривките на трапезната маса, пердетата и всякакъв друг текстил, за който се сетите. Мислите ли, че са ви нужни по 5 -10 спални комплекта за едно легло? Защо да не дарите излишните – толкова нуждаещи се хора има. Пък ако се наложи, ще си купите нов комплект – за разнообразие.

Докато вие се занимавате с домашния текстил, нека децата ви си прегледат играчките и учебните пособия. Ще се изненадате колко много счупени или непотребни играчки ще ви приготвят за изхвърляне. Да не говорим за невъобразимото количество хартия, изветрели фулмастри и всякакви никому ненужни дреболийки, с които са си напълнили бюрата и шкафчетата по време на учебната година. А ако децата ви са по-малки от учебна възраст, значи имате още по-голям контрол върху техните притежания и не е нужно да чакате пролетното почистване, за да ги държите в ред.

Ако успеете да накарате съпруга си да прегледа домашната дребна техника и инструментариум, за да определи кои кабели, батерии, телефони и резервни части, могат да бъдат изхвърлени, то количеството за боклука може да нарасне неимоверно. Мъжете обичат да пазят разни неща „за всеки случай“, и този случай все да не идва 5-10 години, но ако решат да хвърлят каквото са пазили – нямат равни на себе си.

Книги и стари списания, които няма да прочетете никога повече или детски книжки от времето, когато децата ви са били малки – не ги пазете, подарете ги. Всички те могат да представляват интерес за други хора, а вие ще си освободите място вкъщи.

Изхвърлете всички излишни вещи

Отделете малко време да прегледате лекарствата и домашната козметика за изтекъл срок на годност. Обърнете внимание и на всякакви малки дреболийки и сувенирчета, които пазите по сантиментални причини. Ако откриете отдавна забравени и прашасали предмети, значи те не са ви ценни и няма нужда да ги пазите повече.

Със сигурност дотук вие вече сте натрупали няколко големи торби боклук и още няколко торби, предвидени за дарение. Помолете съпруга си да изхвърли боклука и да закара предвиденото за дарение до определеното за него място.

Почистете, избършете и изперете

След като вече сте се отървали от разни неща и сте освободили място по шкафове, чекмеджета и гардероби, почистете с прахосмукачката и минете с бърсалката. Няма да усетите това почистване, нали сте намерили кой друг да се погрижи за килимите. Нека съпругът ви премести малко мебели, за да можете вие да минете с прахосмукачката дори на места, за които рядко се сещате. Ще се изненадате колко много прах се е събрала във и под чекмеджетата на леглата, зад шкафовете и бюрата или върху гардеробите в стаите. Не забравяйте да избършете и телата на полилеите, те също не са защитени от прах.

Накрая помолете половинката ви да свали пердетата от всички стаи, и да зареди 2-3 перални с тях. Измийте стъклата на прозорците отвътре, за да може после да закачите пердетата, а ако не се страхувате, че ще завали – изчистете ги и отвън. Избършете праха от мебелите, където е останал и воала – вие вече имате основно почистен и освежен дом.

Ползи от пролетното почистване

Признайте си сега, не ви ли стана по-леко на душата? Освободихте се от непотребното и ненужното, почистихте, избърсахте, измихте, изпрахте – домът ви грейна и също задиша по-леко. Може да не сте успели да свършите нещо за този един уикенд, но положихте началото на една хубава и свежа пролет – за вас и за дома ви.

И ако трябва да продължим да мислим позитивно – трябва да остане нещо за вършене и по време на есенното почистване, нали така? Всъщност, сигурни сме, че едва ли чистите дома си два пъти годишно. По -важно е да се научим да се освобождаваме от прах и излишни вещи навреме, за да ни бъде спокойно и леко на душата през цялата година.

И така, след нашите съвети вече може смело да се впуснете в пролетното почистване на дома. Успех!