Какво да правите, ако не Ви расте брада?

3
229
Добави коментар
biomall
biomall

Помогнете на брадата си да расте!

Знаете ли, че в исторически план брадата е символ на мъжество и власт? Ето защо много от мъжете в спорта и киното използват тази възможност и си пускат брада с най-различни форми и размери. От Ейбрахам Линкълн, Ернесто Че Гевара, Фидел Кастро до ЗиЗи Топ, Дядо Коледа и Исус – всички тези хора и персонажи са имали хубава, гъста брада. Какво да правите, ако не Ви расте брада?

Най-голямата грешка на мъжете е да си мислят, че не могат да си пуснат брада, но това не се среща често. Сега ще разгледаме 7 начина как се пуска брада по-бързо и как да е по-гъста. Ще придобиете власт и мъжественост!

Растящата брада може да се превърне в една от радостите в живота на мъжете и даже знак за това как се изпълват желания. Не всички мъже могат с лекота да си пуснат брада, за съжаление. Но има няколко неща, които могат да Ви помогнат за това. Макар размерът на дебелината на космите да зависят от възрастта и наследствеността, не всички мъже имат търпението да дочакат растежа на гъста брада.

Ако Вие сте напълно решен да си пуснете гъста брада, ние ще Ви дадем съвети за това как да стане по-бързо това!

Хигиена и грижа за брадата

Очевидно е, че трябва да поддържате брадата си чиста и овлажнена постоянно. Омазняването, мръсотията, лющенето на кожата може да възпрепятства здравия растеж на брадата Ви. Веднага щом започнете да си пускате брада, започнете да спазвате следните правила:

Мийте лицето и брадата си с топла вода сутрин и вечер, като използвате щадящи измиващи средства, за да не се появят дразнения. Ако работата Ви е свързана с физически труд или се потите често, мийте брадата си по-често. Най-добре е средството, което ще използвате, да е от натурални компоненти и да може да измие твърдите косми на брадата добре. Звучи крайно, но пробвайте да използвате скраб за кожа, за да премахнете остатъците от старата кожа. Когато сте се бръснали, остатъците кожа са се махали с бръсненето. Сега трябва да се случва по друг начин. След като си измиете брадата, използвайте овлажняват лосион за кожа. Препоръчва се да използвате крем с евкалипт. Правилно хранене

Пийте повече вода. За да расте брадата Ви бързо, трябва да удовлетворявате нуждите на организма Ви от вода напълно. Лекарите препоръчват да се пият по 2 л вода дневно.

Диетата с високо съдържание на белтъчини и масла ще Ви помогне да си пуснете по-бързо брада. Самите косми частично се състоят от белтъчини и са покрити с мазнини и масла, затова трябва да ги подхранвате с това. Яжте повече месо, риба, фасул, яйца и ядки.

Правилното хранене е залог за растеж на хубава брада!

Яжте повече плодове и зеленчуци, които съдържат витамини А, С и Е. правилният баланс на тези витамини е благоприятно условие за растеж на брада.

Витамин А поддържа в нормалното състояние кожата на главата и косата. Недостигът на ретинол в организма на човека провокира появата на пърхот и сухост на косата. Този витамин се намира в зеленчуци като моркови, броколи, зеленолистни зеленчуци, тиква, месо и риба. Витамин С укрепва имунната система. Аскорбиновата киселина ускорява кръвообращението, като така подхранва космените луковици с питателни вещества. Този витамин може да се набави от картофите, зелето, цитрусовите плодове, ябълките, доматите. Витамин Е подобрява циркулацията на кръвта. Токоферолът отговаря за транспортирането на кислорода и другите хранителни елементи в човешкия организъм. При дефицит на този витамин косата губи блясъка си, накъсва се. Витамин Е се съдържа в ядките, граха, зеленолистните зеленчуци, растителните масла.

Ограничавайте се откъм сладко. Захарта определено е вредна за организма ни. При много сладко косата става слаба и тънка, затова не трябва да се увличате в употребата на сладки продукти. Слагайте си по-малко от лъжичка захар в чая, не пийте газирано, не яжте бисквити и бонбони.

Добавки и витамини от група В за супер брада

Витамините от В група са най-важните вещества, участващи в растежа на космите.

Витамин В1 – поддържа растежа на брадата. Тиамин участва в обмена на мазнините и белтъците, които са необходими за подхранването на косата и кожата на главата. Съдържа се в зърнените и бобовите храни, листните зеленчуци, бирената мая, месото, яйцата, изварата. Витамини В3 и В5 – подобряват кръвообращението и подпомагат прилива на кръв към луковиците на косата. Тези витамини се намират в пилешкото, говеждото месо, рибата, яйчения жълтък, авокадото, млякото и зърнените храни. Витамин В6 – участва в обмена на веществата, включително и в този на хормоните, белтъчините и мазнините. При дефицита му се появява пърхот и косопад. Пиридоксинът се съдържа в кълновете, орехите, спанака, картофите, морковите, зелето, доматите, авокадото. Витамин В7 – най-важният елемент за брадата. Той ускорява и растежа и удебелява косъма. Биотин се съдържа в маята, доматите, спанака, соята, яйчния жълтък, гъбите и черния дроб. Яжте по-често тези продукти и ще има естествена и здрава брада. Витамин В9 – влияе върху силата и дебелината на брадата. Този витамин се съдържа в зърнените храни, ядките, бобовите храни, маята и зеленолистните зеленчуци. Витамин В12 – биологично активно вещество, което дава на космите кислород и други хранителни вещества. Източници на този витамин са говеждия черен дроб, маята, кисело-млечните продукти, соята, яйцата, зеленолистните зеленчуци.

Осигуряването на достатъчно витамини В за организма става чрез храносмилането и кръвта. Всички маски, гелове и шампоани с тези витамини са второстепенно средство, тъй като витамините се усвояват от кожата в много малки количества.

Всички В витамини можете да си набавите от хранителните продукти или от хранителни добавки.

Спортувайте

Старайте се да спортувате – това ще подпомогне увеличението на тестостерон. Физическите упражнения нормализират кръвообращението и поддържат нормално ниво на метаболизма. По-просто казано, всички хранителни вещества, витамини и добавки достигат по-бързо мястото, за което са предназначени, и ускоряват процеса на растеж на космите.

Леката сутрешна зарядка и разходка по 3-5 км на ден подпомага пускането на брада.

По-малко стрес

Трудно е да се противопоставите на стреса в днешните условия на живот, но трябва да го направите. Стресът е причина за косопад, което може да възпрепятства постигането на целта Ви.

Психологическото и прекаленото физическо натоварване може да навреди на имунната Ви система, което, на свой ред, води до забавяне растежа на косата.

Казват, че срещу стрес помагат йогата и медитацията. Може би е време да опитате някое от тези неща, за да се избавите от тревогите и да се отпуснете.

Здрав сън

Здравият и пълноценен сън е ключов момент в поддържането на всички функции в организма, включително и за растенето на брадата.

Докато спим, клетките ни се обновяват и се забързва растежа на косата. Ако спите по-малко от 6 часа на ден, за какъв здрав сън говорим изобщо? Лекарите препоръчва не по-малко от 8 часа сън.

Въоръжете се със сили и търпение

Другият проблем при мъжете е, че се опитват да си пуснат брада колкото се може по-бързо. Няма как да се събудите някоя сутрин с пораснала брада. Трябва да разберете, че ако брадата Ви не расте, трябва да почакате. Може би сте много млади и организмът Ви просто все още не е готов за това. А докато брадата Ви расте, може да Ви сърби на отделни участъци от кожата. по-нататък ще е по-лесно, тъй като брадата Ви ще става все по-дълга.

Трябва да се съсредоточите върху нещо друго, за да Ви порасне бързо брадата. Отвличайте си вниманието от този проблем и не мислете за брадата си на всеки час. Излезте в отпуск, идете на поход, занимавайте се с нещо, идете на самотен остров…

Маски за брада

Ако брадата Ви изобщо не расте, има няколко народни рецепти, които биха помогнали.

Разтвор с евкалиптово масло

Пробвайте маслото от евкалипт. То подпомага растежа и овлажняването на брадата. За приготвянето на разтвора в домашни условия ще Ви трябват 1/5 част от евкалиптово масло и 4/5 топла вода. Потопете памук в разтвора и нанесете върху кожата си. Ако се появи някакво дразнение, прекратете процедурата.

Масло от амла и горчица

Амла се смята за едно от най-полезните натурални масла за космените луковици. Смесете около 60 мл. масло от амла с 3 с. л. горчица на прах. Разбъркайте, докато се получи паста. Направете си маска на брадата от тази смес и я измийте след 20 минути. Може да използвате приготвената смес 2-3 дни.

Освен тази смес може да използвате масло от жожоба и масло от гроздови семки. Намажете брадата си с масло и оставете да попие. 15-20 минути са достатъчни.

Канела и сок от лайм

За да расте брадата Ви, използвайте разтвор от мляна канела и сок от лайм. С тази смес мажете кожата на брадата си 2 пъти на ден, за да стимулирате растежа на косъмчетата.

За да приготвите смества, Ви трябва 1 с. л. канела и 2 с. л. сок от лайм. Направете маска на брадата си, оставете я да действа 25-30 минути. Ако се появи някакво дразнение, не използвайте повече този разтвор.