ЕП иска спиране на преговорите с Турция

1
145
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Европейският парламент продължава да бъде сериозно обезпокоен от лошите показатели на Турция по отношение спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата срещу корупцията, както и всесилната президентска система. Поради тази причина, ЕП препоръчва суспендиране на преговорите за присъединяване на южната ни съседка към ЕС.

В резолюция приета в сряда с 370 гласа „за“, срещу 109 гласа „против“ и 143 гласа „въздържал се“, евродепутатите приветстваха решението на Турция от миналата година за официално отменяне на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Те обаче изразяват съжаление, че много от правомощията, предоставени на президента и изпълнителната власт след неуспешния опит за преврат, остават в сила и продължават да ограничават свободите и основните права на човека.

Евродепутатите изразяват сериозна загриженост относно свиващото се пространство за гражданското общество в страната, като голям брой активисти, журналисти и защитниците на човешките права понастоящем са в затвора.