УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-12 с трима души на борда излетя към МКС!

1
238
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази красива снимка е отбелязано днешното излитане на руския космически кораб „Союз МС-12“ с един руски космонавт и двама американски астронавти. Photo credit : NASA/Bill Ingalls

14 март 2019 г. 21:45 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 21:14 ч. българско време от стартовата площадка №1 (Гагарински старт) на космодрума Байконур излетя успешно ракетата-носител „Союз-ФГ“ с пилотирания космически кораб „Союз МС-12“. В 21:23 ч. корабът благополучно се отдели от третата степен на ракетата и започна самостоятелен полет към Международната космическа станция. 

Изстрелването донесе облекчение за тримата души на кораба и най-вече за руския космонавт Алексей Овчинин и неговия американски колега Ник Хейг. През октомври миналата година двамата излетяха с кораба „Союз МС-10“, но ракетата-носител аварира и те трябваше да извършат спешно кацане, за да се спасят. Този път всичко мина успешно и те най-после са на път към МКС. Заедно с тях лети и астронавтката на НАСА Кристина Кук. 

Скачването на „Союз МС-12“ с модула „Рассвет“ на МКС е планирано за тази нощ, на 15-ти март в 03:07 ч. българско време. Пътниците на кораба ще се присъединят към живеещите на станцията Ан МакКлейн, Олег Кононенко и Давид Сен-Жак, с което екипажът й ще стане отново шестчленен.

Напомням на читателите, че днешното изстрелване маркира началото на втората пилотирана, но първата орбитална космическа мисия за 2019-та година. Преди по-малко от месец, на 22-ри февруари, американският космически кораб „Юнити“ на частната компания Върджин Галактик изведе в космоса по суборбитална траектория астронавтите Майкъл Масучи, Дейв Маккей и Бет Моузес. 

За повече информация: Роскосмос, НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/