Отбелязваме Световния ден на потребителите

2
116
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На днешния 15-и март отбелязваме Световния ден на потребителите. Той е учреден на 15 март 1983 г. и оттогава се превръща във важна дата за всички организации и институции, ангажирани със защита правата на потребителите. Основната цел на този ден е да популяризира и защити правата на всеки един гражданин по света, свързани с покупката на стоки и услуги.

На този ден преди години за първи път са формулирани основните права на потребителите:

– Правото на безопасност. – Правото на информация. – Правото на избор. – Правото да бъдеш чут.

През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права:

– Правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им. – Право на неподвеждаща реклама. – Право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени. – Право на договори без неравноправни клаузи. – Право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни. – Право на помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина. – Правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.