Най-малко 49 загинаха при стрелба в две джамии в Нова Зеландия

1
88
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Най-малко 49 загинаха при стрелба в две джамии в Нова Зеландия. Други 20 души са пострадали, предава Ройтерс. Премиерът Жасинда Ардерн определи случаите като “терористичен акт” и повиши нивото на заплаха до най-високото.

И в двата мюсюлмански храма се намират в градчето Кристчърч. Задържан е 28-годишен австралиец, който веднага бе обвинен в убийство и ще се изправи пред съда още в понеделник. Ардерн го описа като “екстремист” с крайно леви убеждения.

Задържани са още двама мъже и една жена, които не фигурират в списъците на полицията за потенциални терористи, но за момента разследват и тримата за евентуално участие в екстремистки подготовки и акции.

28-годишният, обвинен в тероризъм, пуснал видео на живо с атаката. Към момента разпространението му е ограничено, а местните власти поискали от Facebook да премахне акаунтите му от своите платформи. От компанията са го направили.

По непотвърдени данни, по-рано младият мъж публикувал “манифест”, в който изразявал антиимигрантската си позиция и споделил плановете си.