15 невероятни водни същества, които притежават суперсили

1
139
Добави коментар
setlans
setlans

15 невероятни водни същества, които притежават суперсили

Всяко живо същество притежава определени умения, които му помагат да ловува, да се храни и най-вече да се защитава от враговете си. В повечето случаи тези умения са напълно логични, но това е само в повечето случаи…

Съществуват различни водни видове, които изненадват не само нас, но и науката. Възникват много въпроси, най-важният от които е, какво е накарало тези животни да придобият такива нелогични умения?

Вижте за какво говорим, в новата ни статия за 15 невероятни водни същества, които притежават суперсили.

*животните са изброени на случаен принцип

Делфин

Суперсила: котешка дрямка

За делфините знаем много, но има едно тяхно умение, което удивлява науката. Делфините могат да спят, докато са под водата.

Те имат странната способност да изключват половината си мозък, докато другата половина остава нащрек за хищници и позволява на делфините да изплуват до повърхността на водата за въздух. Този процес се нарича „котешка дрямка“.

Морска звезда

Суперсила: регенерация

Морските звезди винаги са привличали внимание, най-вече с красивият си външен вид. Това, което ги прави специални са две особено странни умения.

Първо, те са способни да регенерират крайниците си, а в някои случаи цялото си тяло от един крайник.

Второ, те могат да се хранят с плячка извън тялото си. Използвайки смукателни тръбни крака, те могат да отворят всяка мида и да я погълнат, като спускат стомаха си в черупката. Удивително, нали?

Морска краставица

Суперсила: изцеждане

Морските краставици може и да нямат мозък, но това съвсем не означава, че са беззащитни.

В една наистина странна и отвратителна отбранителна тактика, морската краставица може да изстреля червата си по врага, който я атакува. Този процес се нарича „изцеждане“.

Пиявицоустни миксини

Суперсила: уникална самозащита

Това са морски животни с тяло наподобяващо змиорка. Те могат да поглъщат хранителни вещества през кожата си и да стоят месеци без храна.

Когато биват застрашени изпускат слуз, която при моментален досег с водата се превръща в желатинова субстанция, от която нападателят не може да се отърве.

Птицечовка

Суперсила: уникален начин за лов

Всеки знае, че птицечовката е странно животно. Но не много хора знаят следващите факти за тези смешно изглеждащи животни. Например, птицечовката няма стомах. Хранят малките си с мляко, но нямат сукални зърна. Мъжките имат отровен шип на задните си крака с парализираща отрова.

Също така, птицечовките могат да усетят електромагнитното поле на всички живи същества, което им позволява да ловуват без да използват очи, уши или други сетива.

Крокодил

Суперсила: изобретателност

Крокодилите са ужасяващи твари за повечето хора. Освен да дебнат плячката си, скрити във водата, те правят нещо много особено. Поглъщат доста големи по размер камъни.

Те помагат за храносмилането, като смилат храната в стомаха. Освен това, камъните могат да стоят в стомаха на един крокодил с години.

Паунова скарида

Суперсила: най-силният удар

Тя е голяма само няколко сантиметра, но може да удря по-силно от големи бозайници. Според учените, скоростта на удара и е повече от 15 м/с или 54 км/ч. Това е най-бързият удар познат на учените. Но как се случва това? Чрез удар с щипките се образува мощна ударна вълна, която е способна да зашеметява и дори убива.