Стопани спечелиха дело срещу агенцията по храните за чумата в Болярово

1
138
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв. за стопаните от Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им, информира bTV. Санкцията бе наложена от БАБХ – Ямбол. Стадото не бе унищожено и вече наброява около 280 глави, а стопаните се съмняват въобще да е имало чума по овцета.

В началото на лятото обявиха Болярово за огнище на чума и трябваше да евтаназират животните, но фермерите осуетиха влизането на ветеринарите.

Стопаните казаха, че ще си търсят правата в съда и ще искат да им се изплати субсидията за 2018 г. Засега стадото е затворено и не могат да се продават продукти и месо от овцете.

Собственичката на животните Ани Петрова каза, че живеят на пенсията на един от членовете на семейството и на дарения от хората. Според нея всички институции са против тях. Тя заяви и че от Агенцията по храните не са дошли да вземат втори проби, а стадото се плоди.

Стопаните се съмняват дали въобще е имало чума.

От областната агенция по храните коментираха, че овцете са изградили имунитет към чумата, но това не означава, че не са били болни, затова стадото е заличено като обект и ще остане затворено.

Казусът между стопани и агенцията ще бъде решен на 2 април в съда в Сливен.