Пролетна умора? Има как да я преборим!

1
167
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тази сряда посрещаме астрономическата пролет. Дни по-късно ще преминем и към лятно часово време. В тези първи дни от новия сезон, вероятността да се „заразим“ с пролетна умора се увеличава, предупреждават лекарите. Още повече, предвид температурните амплитуди в момента. Причината за това е, че при смяната на сезоните, както и въртенето на стрелките на часовника, организмът ни има нужда от пренастройка. Пролетната умора е начинът на тялото ни да се избави от шока, който преживява по това време на годината.

Какво се случва всъщност? Тялото ни търси различни вещества, сред които и хормона на „щастието“ – серотонин, за да ни енергизира и подготви за сезона на активността, пробуждането и ускорения обмен на веществата. За производството му, обаче, е необходим сън. Това от своя страна отключва производството на мелатонин – хормонът на съня. Той се смята за един от виновниците за т.нар. „пролетна умора“.

Разбира се, за всяка болежка си има и лек. Макар пролетната умора да не е болест, тя все пак е състояние на организма, което може да се регулира. За целта специалистите ни съветват да спазваме няколко пролетни правила, които ще ни избавят от чувството за отпадналост и ще ни предпазят от депресивни състояния, за да се радваме на събуждащата се природа.

На първо място е диетата: отслабването и строгите режими са напълно противопоказни по това време на годината. Тялото ви тъкмо се е освободило от запасите, трупани зимата. Не бива да го подлагате на глад и мъчения, тъй като именно сега то се нуждае от най-богат набор от вещества. Осигурете си разнообразно меню, но без да прекалявате с нищо. Мюслите, яйцата, млечните продукти, плодовете и зеленчуците ще ви осигурят необходимите въглехидрати и белтъчини.

Да не забравяме и физическата активност. Тя е важна през цялата година, разбира се. Но в първите дни на пролетта, когато метаболизмът ви се забързва, а за да му помогнете и вие, можете да се подсигурите с подходящ режим на физическа активност. Дори да не ви се стои във фитнеса, пролетните температури навън предлагат чудесна възможност за разходка, игри на открито с приятели и/или децата, колоездене и др. Не е необходимо да отделяте време, което нямате. Само да съчетаете нормалната си рутина с повече активни занимания – зарежете автобуса и отидете пеша на работа, например.

Сутрин заложете на контрастни душове. Макар и малко стресираща за тялото ни, студената вода събужда организма, а в съчетание с горещи струи ще регулира телесната ни температура и ще ни „подгрее“ за летящ старт на деня. Съчетайте сутрешната си програма с 10 минути гимнастика, за да си осигурите необходимата енергия. Първата дама на САЩ – Мишел Обама, например, не веднъж е споделяла, че тренировката преди работния ден е единственото средство, което я зарежда с необходимата й енергия.

Не подценявайте и цветотерапията. Обличайте свежи цветове, заобиколете се с цветя у дома и на работното място. Нюансите имат изпитано влияние върху настроението и креативността ни. Освен това, дългите мрачни месеци ни правят по-меланхолични, също както тъмните цветове. Време е за пъстрота и усмивки.

Най-накрая, но не на последно място, създавайте си поводи за радост. Тя е изпитан лек срещу умората и тъгата. Разходката сред природата, екскурзията през уикенда, нов и любопитен курс, с който да се усъвършенствате или интересно хоби за свободното време, дори парченце шоколад следобеда ще окажат влияние върху настроението ви. Усмивките пък ще преборят всеки полъх на пролетна умора.