Елена Йончева издигната от БСП за водач на евролистата им

1
336
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Журналистката се пребори за първото място с настоящия евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев

Журналистката и депутатка в 44-тото Народно събрание Елена Йончева беше издигната от пленума на БСП за водач на листата им в изборите за Европейски парламент през май. Тя се наложи за първото място в евролистата в конкуренция с бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев, който е евродепутат от 2014 г. насам и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) вече трети мандат.

Йончева получи 95 гласа от Националния съвет, а Станишев – 75. Битката помежду им беше оспорвана, като ръководството на БСП, в лицето на Изпълнителното бюро, също номинира нея за водач на евролистата, отбелязва БНР.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова изтъкна в нейна полза повечето номинации от местните структури и факта, че Йончева е утвърдено лице в битката срещу корупцията. Подкрепящите опонента й отстояваха  идеята, че водачът на червената листа трябва да бъде партийна кандидатура.

Самият Станишев коментира, че БСП трябва да намери мъдро решение, което да покаже, че трябва да печели избори, а не да решава вътрешнопартийните въпроси и битки. 

След гласуването той сподели, че пръв е поздравил Елена Йончева, но подчерта, че „избори и политика на инат не се правят“ – и не скри разочарованието си от резултата:

„Опитах се да предложа на Националния съвет изход, който да позволи да излезем обединени с волята да спечелим тези избори. Тази протегната ръка не беше приета от ръководството и за съжаление много хора излязоха от това заседание разочаровани.“

Сергей Станишев като лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС) след изборите за Европейски парламент, когато самият той бе избран за евродепутат, 26 май 2014 г. Снимка: ЕС / ЕП

„Нормално е в една демократична партия да има дебат. Той може да е изпълнен с аргументи, така че няма нищо страшно в него. Страшно е, когато в демократична система в една партия няма битки на идеи и лидерът се избира с 98%, както е при ГЕРБ“, коментира от своя страна Елена Йончева, която е и говорител на парламентарната група на „БСП за България“.

Тя призна, че не й е било леко да застане срещу Сергей Станишев, с когото навремето имаше връзка.

По думите й предстоящият вот не е битка просто за Европейския парламент. „Това е битка за България – за всички хора, които са настроени проевропейски. Това е битка за справедливост, за нашето достойнство и срещу грабежа. Само чрез Европа ще се преборим за България“, категорична беше кандидатката за евродепутат.

„Започнах битки с помощта на моите колеги. Първата е свързана със строителството на преградното съоръжение на границата с Турция – в момента се води разследване и главният прокурор заяви в „Шоуто на Слави“, че има данни за корупция“, припомни Йончева.

Видео: „Граница“ – документалният филм на Елена Йончева

Депутатката обърна внимание и на „Кумгейт“, като изтъкна, че това не е частен случай, а по този феодален модел функционират повечето български общини.

„Голямата битка, която водим с колегите ни, е проверката на пътищата. Когато излезе истината защо не се строят пътищата ни по европейски стандарти, чрез независима европейска лаборатория, когато докажем, че 40% от стойността на бюджета отиват към управляващите – тогава ще се преборим. ГЕРБ си отиват“, каза още Йончева. 

Тя цитира и доклада на Държавния департамент на САЩ, в който се казва, че 2/3 от корупционните сделки, свързани с високите етажи на властта, не се разследват от финансовото разузнаване.

Корнелия Нинова пък озаглави заключителното си изказване пред пленума „За постове или за българско достойнство се борим?“, като даде за пример председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Джоузеф Дол, който не искал да съчетава двата поста.

Източник: БСП, БНР