Днес е Световен ден на мозъка. Любопитни факти :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

2
409
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

18 март е обявен за Световен ден на мозъка.

Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама.

Вижте 30 завладяващи факти за мозъка, подкрепени от най-новите научни открития:

1. Мозъкът на средностатистическия човек е около 2% от общото тегло на тялото му, но използва 20% от общата енергия и прием на кислород.

2. 73% от мозъка е съставена от вода. Достатъчни са само 2% дехидратация, за да повлияят на вниманието, паметта и други когнитивни умения.

3. 90 минути потене могат временно да свият мозъка колкото една година стареене.

4. Вашият мозък тежи около три килограма. 60% от сухото му вещество са мазнини, което го прави най-мастния орган в човешкото тяло.

5. 25% процента от холестерола в тялото се намира в мозъка. Той е неразделна част от всяка мозъчна клетка. Без холестерол мозъчните клетки умират.

6. Никой не знае със сигурност, но последните изследвания сочат, че мозъците ни съдържат около 86 милиарда мозъчни клетки.

7. Част от мозъчната тъкан с размер на пясъчно зърно съдържа 100 000 неврона и 1 милиард синапса. Всички те общуват помежду си.

8. Мозъчните клетки не са еднакви. Има около 10 000 специфични типа неврони в човешкото сиво вещество.

9. Мозъкът се нуждае от постоянно подаване на кислород. Само пет минути без кислород могат да доведат до смъртта на мозъчни клетки, което пък да причини тежко увреждане на мозъка.

10. Бебетата имат големи глави, които съдържат бързо растящи мозъци. Мозъкът на 2-годишно дете е 80% от размера на този на възрастен. Той достига пълна зрялост едва на 25-годишна възраст.

11. Информацията за мозъка пътува с внушителните 431 км в час. Това е по-бързо от състезателните болиди във Формула 1, които достигат до 386 км в час.

12. Смята се, че мозъкът на срледностастическият човек генерира до 50 000 мисли на ден.

13. Всяка минута между 750 и 1 000 милилитра кръв минават през сивото вещество на човека. Това е достатъчно, за да се запълни бутилка вино.

14. Мозъкът може да обработи изображение, подадено от очите, за само за 13 милисекунди – по-малко от времето, необходимо за мигване.

15. Като цяло мъжките мозъци са с 10% по-големи от тези на жените, дори след като се вземе предвид по-големия размер на тялото. Въпреки това хипокампусът – частта от мозъка, която е най-силно свързана с паметта, обикновено е по-голяма при нежния пол.

16. Мозъкът на Алберт Айнщайн е с тегло 1 230 грама – с 10% по-малък от средно статистическия мозък (1400 грама). Въпреки това невронната му плътност е по-голяма от средната.

17. Човешкият мозък е станал значително по-малък през последните 10-20 000 години. Загубеният обем е еквивалентен на размера на тенис топка.

18. Хипокампусът – частта от мозъка, считана за „център на паметта“, е значително по-голяма в мозъците на шофьорите на таксита на Лондон. Това се дължи на умствената тренировка, която правят, докато навигират по 25 000-те улици на британската столица.

19. Съвременната ни диета е с ниско съдържание на омега-3 мастни киселини, което води до свиване на мозъка, еквивалентно на две години остаряване.

20. От Викторианската епоха до днес средните коефициенти на интелигентност спадат с 1.6 пункта на десетилетие – общо 13.35 пункта.

21. В наши дни технологиите ни принуждават да вършим по няколко неща едновременно. Но мозъкът ни не може да се научи да се концентрира върху две неща едновременно. Това, което може да направи, е бързо да превключва между задачите. По този начин обаче се намаляват вниманието, способността за учене, краткосрочната памет и цялостна умствена дейност.

22. Милениалите (на възраст между 18 и 34 години) забравят повече от бейби бумърите. По-вероятно е да забравят кой ден е или къде са оставили ключовете си, отколкото техните родители.

23. Продължителността на задържането на вниманието намалява. През 2000 г. средната продължителност е 12 секунди. Сега е 8 секунди. Това е по-късо от 9-секундната способност за задържане на внимание на златната рибка.

24. GPS-ите унищожават вроденото чувство за посока – умение, което нашите предци са развивали и усъвършенствали хиляди години. Когато частите на мозъка, които участват в навигацията, вече не се използват, тези неврални връзки изчезват.

25. Въпреки всички твърдения, алкохолът не убива мозъчните клетки. Прекомерната му консумация обаче може да повреди съединителната тъкан в края на невроните.

26. Доскоро се смяташе, че човек се ражда с определено ниво на интелигентност и брой мозъчни клетки. Учените обаче откриха, че мозъкът ни има способността да се променя през целия живот поради свойство известно като мозъчна пластичност. Той може да продължи да образува нови мозъчни клетки.

27. Ако сте пили алкохол и не си спомняте какво сте правили снощи, това не е защото сте забравили. Докато човек е пиян, мозъкът му не е способен да създава спомени.

28. Мозъкът произвежда половин чаша течност всеки ден. Той плува в нея, а тя действа като амортисьор.

29. Въпреки че болката се преработва в мозъка, той няма такива рецептори и не чувства болка. Главоболие се причинява от усещания в кожа, стави, синуси, кръвоносни съдове или мускули.

30. Човешкият мозък е способен да извършва 1 016 процеса в секунда, което го прави много по-мощен от всеки съществуващ компютър.