Храненето с гъби може да намали риска от когнитивен спад

2
152
Добави коментар
stupid
stupid

Екип от Националния университет на Сингапур (NUS) са установили, че възрастните, които консумират повече от две стандартни порции гъби седмично, могат да имат намаление на леко когнитивно увреждане с 50%.

 

В шестгодишното проучване, проведено от 2011 до 2017 г., са събирани данни от над 663 възрастни китайци над 60-годишна възраст, живеещи в Сингапур. Резултатите са публикувани в онлайн в списанието Journal of Alzheimer’s Disease.

 

Пенсионерите страдащи от леко когнитивно увреждане, често проявяват някаква форма на загуба на паметта и могат също така да проявяват дефицит по отношение на други когнитивни функции като език, внимание и визуално-пространствени способности. Въпреки това, промените могат да бъдат леки и те да не изпитват инвалидизиращи когнитивни дефицити, които засягат ежедневните дейности, които са характерни за болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

 

В проучването са упоменати шест вида гъби, но е вероятно и други гъби, които не са споменати, също да имат благоприятен ефект. Изследователите смятат, че причината за намаленото разпространение на леко когнитивно увреждане може да е в специфично съединение, открито в почти всички сортове гъби. „Ние сме много заинтересовани от съединение, наречено ergothioneine“, казва д-р Ъруин Шеар, старши научен сътрудник в департамента по биохимия. “ ergothioneine е уникален антиоксидант и противовъзпалително средство, което хората не са в състояние сами да синтезират. Но може да го получат от хранителни източници, като един от основните са гъбите.“

 

Други съединения, съдържащи се в гъбите, също могат да бъдат полезни за намаляване на риска от когнитивен спад. Биоактивните съединения в гъбите могат също да предпазят мозъка от невродегенерация чрез инхибиране на производството на бета-амилоид, фосфорилиран тау и ацетилхолинестераза.

 

В следващ етап на изследването екипа смята да извърши рандомизирано контролирано проучване с чистото съединение на ergothioneine и други растителни съставки, за да се определи ефикасността при леко когнитивно увреждане. Такива проучвания ще доведат до по-солидно заключение относно причинно-следствената връзка. Освен това се надяват да идентифицират и други хранителни фактори, които биха могли да бъдат свързани със здравословното стареене на мозъка.