Борисов изпрати екоминистъра да провери Шабленското езеро

1
136
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още днес да замине за Шабла и лично да провери ситуацията с Шабленското езеро.

„До мен достига, че източвали езерото, стотици вида птици измират”, каза Борисов, цитиран в стенограмата от правителственото заседание.

Премиерът Борисов поиска Димов да докладва по темата.

„Не умират стотици видове птици, не е източено, просто е намалено ниво, защото всяка пролет и не само Шабленското езеро, а по принцип, се готвим за топене на снегове и валежите, които се очакват, така че нивата на язовирите и водните басейни да се поддържат в определени височини. Вчера от Районната инспекция във Варна излязоха с прессъобщение, има опасение от страна на някои екологични организации, че може да има проблеми. На този етап това са само опасения”, изтъква екоминистърът.

 „Отиди лично на Шабленското езеро, защото не искам да ни вкарват в скандали”, заръчва обаче премиерът.

Според министър-председателя е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина, категоричен беше министър-председателят.