4 доказани ползи от използването на решения за здраве и безопасност при работа

2
205
Добави коментар
eventA
eventA

 

 

 

 

Лошите условия на безопасност и здраве при работа струват пари. Нещо повече, проучванията показват, че доброто управление на БЗР (безопасност и здраве при работа) в дадено предприятие е свързано с по-добри резултати и по-голяма рентабилност. Съществуват многобройни ползи от спазването на практиките в областта на здравето и безопасността на работното място, а всички обезщетения се основават на това, че работодателите са длъжни да се грижат за своите служители и за всеки друг, който може да бъде в тяхната сграда.

Респонса Привент е единствената българска  компания за здраве и безопастност, член на Международен Консорциум. Специалистите в екипа са след най-опитните експерти в бранша, които вече 12 години решават казуси в различни сектори. Според тях можем да изведем 4 основни  ползи от ползването на услуги и решения по здраве и безопасност при работа.

Полза 1 – Защита на персонала

Насоките за здраве и безопасност са главно за защита на работодателите и техния персонал от различните видове наранявания, заболявания или навлизане в друга форма на вреда на работното място. Едно от основните предимства на ползването на агенция за БЗР е да се предотвратят наранявания на обичайните работни места като болки в гърба, падане от високо, астма, наранявания от подхлъзвания и заболявания свързани с азбест.

Полза 2 – Намаляване на отсъствията

Следването на указанията за здраве и безопасност и поддържането на безопасно работно място ще намали риска от заболявания и наранявания, свързани с работата, и по този начин ще намали отсъствието на служители. Следователно работодателите спестяват пари от преките разходи за отсъствия, като например изплащане на заплати.

Полза 3 – Подобряване на производителността

Ако вашите колеги и служители са в състояние да работят в безопасна среда, това ще подобри морала и общата производителност.

Полза 4 – Спестяване на пари

Чрез поддържане на практиките за здравословни и безопасни условия на труд на работното място и намалявайки отсъствията се подобрява производителността. По този начин ще спестите пари, като задържите персонала си. Средствата, изразходвани за отсъствия и процеси на набиране на нов персонал, ще намаляват, а печалбите на бизнеса ви ще се увеличат.

 

От особено значение е работодателите да гарантират здравето и безопасността на служителите като прилагат необходимите мерки, да предоставят нужната информация и обучение и да осигурят необходимата организация и средства. Примери от практиката на предприятия с висока производителност на труда и конкурентоспособност на пазарите показват колко важно е работодателите да бъдат мотивирани за действията по осигуряване на БЗР.

***
Респонса Превент е консултант по здраве и безопасност, Служба по трудова медицина, учебен център и лицензиран партньор на VDA QMC. Фирмата е част от международната група Health and Safety Alliance, която се развива в 15 държави в целия свят.