Къщата на Баневи в „Бояна“ се продава на търг за близо 6 млн. лв.

1
140
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Частният съдебен изпълнител Милен Бъзински е обявил за продажба на търг къщата на Николай и Евгения Баневи в столичния квартал „Бояна“ с начална цена от близо 6 млн. лв. Това се вижда от обявление на сайта му, придружено и от снимки.

Имотът е представен като собственост на фирма „Партнърс комерс“ ЕООД, разположен на парцел с площ 11 486 кв.м, а застроената площ на имота е 685 кв.м. Според обявлението предмет на публичната продан е само сградата, като търгът ще започне с цена от 5 788 107 лв. без ДДС. От приложения от частния съдебен изпълнител списък се вижда, че от 2011 до 2018 г. върху имота има наложени няколко възбрани.

Обявата е публикувана вчера и в Регистъра на публичните продажби. В срок от един месец, който започва от 22 март, желаещите да участват в търга ще могат да огледат имота и книжата, а публичната продажба ще се проведе на 23 април сутринта в Софийския районен съд, се разбира от обявлението.

Според справка в Търговския регистър дружеството „Партнърс комерс“ ЕООД е собственост на „Юниуърлд Инкорпорейтид“ ЕООД – чуждестранно юридическо лице, регистрирано на Сейшелите, а негов управител е Николай Банев.

Адвокатът на семейството Христо Ботев каза, че от „Дневник“ научава, че къщата е обявена за продан. Той обясни, че през 2015 година синът на Банев – Николай Николаев Банев, е сключил договор с фирмата „Партнърс комерс“ за заем от 15 хил. лв., като заради необслужване дългът му се е увеличил на 90 хил. лв., решава частен арбитражен съд през 2018 година. Заради него къщата е дадена на съдия-изпълнител.

Адвокатът обясни още, че съдия-изпълнителят, вместо да назначи пазач на имота, посочил за това човек, който сключил договор с фирмата „Делта гард“, с чийто собственик Банев бил във вражда заради отнемането на други имоти по Черноморието. През арбитражен съд „Делта гард“ се оказва взискател на къщата, но адвокатът не е открил кой съд е постановил това.

На 31 януари частни съдебни изпълнители са влезли с полиция в резиденцията на Баневи, за да опишат къщата им. Причината е издаден през 2018 г. от Софийския градски съд изпълнителен лист за вземане от 102 хил. лв., пише вестник „24 часа“. До намесата на частните съдебни изпълнители се стига след дело между две фирми в арбитражния съд за търговски и потребителски спорове в София. Молител по него е фирма „М. ПЛОД.Б“ ЕООД, а ответник – „Партнърс комерс“ на Баневи.

Според клаузите „М. ПЛОД. Б“ ЕООД дава на 3 пъти по 5000 лв. за срок от 1 година. Ако заемът бъде просрочен, се дължи неустойка, 5 пъти по-голяма от заема – 75 000 лв. Заедно с арбитражната такса, адвокатски хонорари, разноските и лихви сумата набъбва. „Тя е между 102 хил. и 103 000 лв.“, казва пред „24 часа“ Гавраил Хрусанов, адвокат на Баневи. Той и колегата му Христо Ботев твърдят, че Баневи не са знаели за изпълнителното дело.

„Направиха ме управител на фирмата „Партнърс комерс“ на 19 г. Не съм подписвал никакви договори и изобщо не знам за какво става въпрос. Това е поредната измишльотина“, коментира пред „24 часа“ Николай Банев-син.

В края на октомври миналата година Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция заради разследване за източване на завода „Полимери“, а два дни по-късно спецпрокуратурата показа кадри от резиденцията им в столичния квартал „Бояна“ и обяви, че при претърсването са открити „злато и скъпоценности в потресаващ обем“. През декември семейство Баневи бяха екстрадирани в България и оттогава са в ареста.

Те са подсъдими за пет отделни престъпления – участие в престъпна група; длъжностно присвояване/източване на пари и вещи от четири предприятия, сред които и „Полимери“ АД; укриване на данъци; пране на над 1 млрд. лв. и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.