Над 30 000 убийства в Мексико, а един магазин за легални оръжия

1
148
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Тогава как се стига до всичките убийства?

ад 33 000 убийства са извършени в Мексико през 2018 г. Това е годината на най-жестокото насилие, което страната е виждала. 

В същото време в Мексико съществува само един легален магазин за оръжия и той се управлява от военните. 

Тогава как се стига до всичките убийства? BBC търси отговорите.

Докато повечето обвиняват организираната престъпност за убийствата, основният въпрос е кой ги снабдява с оръжията?

Според репортера на медията – Анхелика Касас, оръжията идват от САЩ.

Освен това три са начините, по които САЩ играят основна роля в съществуващото насилие в Мексико:

1. Наркотици

САЩ се превърнаха в най-големия потребител на наркотици в света, а Мексико е благоприятна среда за отглеждането им.

„Географското разположение на Мексико прави страната благоприятно място за производството на марихуана и сънотворен мак (opium-poppy)“, казва Дейвид Шърк, преподавател по политически науки и международни отношения в университета в Сан Диего. 

„Историята разказва, че границата между САЩ и Мексико винаги е била „тунелът“, през който криминалният свят пренася нелегално наркотици в Съединените щати“, казва Марко Антонио Сотомайор, секретар по сигурността в Тихуана. 

Градове като Тихуана, които се намират на границата със САЩ, живеят с последствията от местоположението си.

„Най-голямото предизвикателство, което стои пред нас, е да намалим броя на убийствата. С годините мотивът зад тях се е променил – вече не става въпрос за битов конфликт, а престъпленията се случват като резултат от нелегалното разпространение на наркотици“, обяснява секретарят. 

 

„Оръжията, идващи от САЩ, подхранват насилието по улиците на Мексико“, категоричен е професор Шърк. 

Смъртоносна търговия убива мексиканци и американци

2. Оръжията

„90% от убийствата в Мексико се извършват с огнестрелно оръжие“, посочва професор Шърк, но фактът е, че в Мексико съществува само един легален магазин за оръжия и той се управлява от военните.

След редица промени в законодателството, парламентът в Мексико приема изменения във Федералния закон за огнестрелни оръжия и експлозивите, според които носенето на огнестрелно оръжие на публично място се забранява за физически лица, освен ако лицето изрично не е упълномощено от секретариата на Национална отбрана (SEDENA). За целите на личната защита огнестрелните оръжия са разрешени само според вида на мястото на пребиваване, от модела и калибъра, разрешени от закона.

„Така стигаме до съществуването на черен пазар на огнестрелния оръжия в Мексико. Криминалният контингент изцяло разчита на нелегално внесените от САЩ оръжия“, посочва Дейвид Шърк.

Според американското Министерство на правосъдието поне 70% от оръжията, открити на местопрестъпления в Мексико, произхождат от САЩ.

„Да се намираме на границата със САЩ носи своите последствия, защото оттук (Тихуана) по-лесно се извършва търговията с оръжия. Много хора закупуват оръжия оттам и ги препродават от тази страна на границата“, казва офицер Габриел Хименес в Тихуана.

3. Стратегия

В последното десетилетия САЩ са дарили 1.5 милиарда долара за борбата срещу групите за трафик на наркотици в Мексико. Тези средства са били насочвани към усилията да се изкорени отглеждането на наркотици и да се увеличат полицейските акции, за да се спре преносът на оръжия по авиогарите. 

„Но както става ясно от наблюденията, които имаме – превенциите срещу пренасянето на наркотици, оръжия или пари по летищата е все едно „да търсиш игла в купа село“, казва професор Шърк. 

„Със съдействието на многото полицейска работа понякога трябва да позволиш криминалните действия просто да се случат. През това време ти ги наблюдаваш и събираш доказателства, с които евентуално да изправиш престъпниците пред съда. Но, за съжаление, позволявайки огнестрелните оръжия да влязат в Мексико, някои от тях биват използвани от криминалния свят при извършените убийства“, отбелязва професорът от Сан Диего.

Което довежда до нов приоритет – наркобароните като Хоакин Гусман „Ел Чапо“, който оглавява наркокартела „Синалоа“.

„Когато извадиш лидера от голямата криминална организация, това което получаваш впоследствие e „вакуум на властта“. Виждаме как по-нискостоящи членове на тази групировка започват да се карат помежду си, защото искат да заемат по-висшите позиции или пък конкурентната престъпна групировка се опитва да завземе територията на съперника си, или – двете неща се случват едновременно“, обяснява Шърк.

Така че дори и Ел Чапо да прекара остатъка от живота си в затвора, ситуацията в Мексико не изглежда скоро да се промени, отбелязва Анхелика Касас.

„Докато съществува търсене, дотогава ще има и черен пазар на наркотици“, заключва професор Дейвид Шърк. 

 

 

https://www.vesti.bg/sviat/nad-30-000-ubijstva-a-edin-magazin-za-legalni-oryzhiia-6093333